Κυριακή 5 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξημερώνει...

Οταν ο κινηματογράφος ποιεί... ποίηση, τότε "Ξημερώνει" σήμερα Κυριακή, στην ΕΤ - 3 στις 00.15 και ευχαρίστως θα ξημερωθούμε μπροστά στη μικρή μας οθόνη. Η ασπρόμαυρη ταινία του Μαρσέλ Καρνιέ είναι ένα κλασικό παράδειγμα του προπολεμικού, ποιητικού γαλλικού ρεαλισμού. Μια ταινία γυρισμένη στα Ι939, μια ταινία που θεωρείται η τελειότερη δουλιά του σκηνοθέτη, που λιτά, λυρικά, ποιητικά, ταυτόχρονα, όμως, και ρεαλιστικά, εστιάζει το φακό του στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου που εγκλημάτησε. Αυτός ο άνθρωπος που διέπραξε φόνο, περιμένει από στιγμή σε στιγμή τη σύλληψή του από την αστυνομία. Οση ώρα εκείνος περιμένει, ο θεατής ζει μαζί του μια ιστορία αγάπης, πάθους και ζήλιας μέσα σε μια ρομαντική, μελαγχολική ατμόσφαιρα. Συγκλονιστική η ερμηνεία του Ζαν Γκαμπέν (Κυριακή ΕΤ - 3 00.15).

Βενετσιάνικο

καρναβάλι

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι μόνο στο Ρίο γιορτάζεται με λαμπρότητα το καρναβάλι. Για λαμπρότητα και.. γυμνότητα ναι, ίσως να 'ναι κι έτσι. Για μοναδικότητα, όμως; Για μοναδικότητα ένα μέρος φημίζεται: η Βενετία. Στη Γαληνοτάτη το καρναβάλι παίρνει άλλες διαστάσεις. Γίνεται πιο μεγαλόπρεπο, πιο μαγικό, πιο αινιγματικό, πιο μυστηριώδες. Και τα χρώματα, και τα αρώματα, και ο ακαθόριστος, σκοτεινός ίσκιος της Λουκριτίας Βοργία, που καθρεφτίζεται πάνω στα θολά νερά, και οι γεμάτες ιστορικές συνωμοσίες γέφυρες, και το πανέμορφο Παλάτσο Ντουκάλε, και η σελήνη που αποκαλύπτει τα μυστικά μιας γόνδολας, αλλά κυρίως, η μουσική, η μουσική, που πλανάται στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, συντελούν στη μοναδικότητά του.

Αύριο, Δευτέρα, στην ΕΤ - 3 στις 21.00 "Βενετσιάνικο καρναβάλι" με το βενετσιάνικο Οργανικό Σύνολο, το πασίγνωστο "Οι ροντό της Γαληνοτάτης" ή "Οι βιρτουόζοι της Γαληνοτάτης",μεταφέρει γνωστές μελωδίες των περίφημων βενετσιάνικων ροντό και μεγάλο μέρος από συνθέσεις με βιβαλντική έμπνευση. Το σύνολο, που στη βασική σύνθεσή του αποτελείται από φλάουτο, όμποε, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο και κίμπορντς, εμφανίζεται ντυμένο με υπέροχα κοστούμια του Ι8ου αιώνα. Από φέτος το οργανικό σύνολο εμπλουτίζεται με χορευτικές κινήσεις. Κινήσεις, που δίνουν την αίσθηση και το βενετσιάνικο αισθησιασμό, που βοηθούν στην ανάπλαση της μυστηριώδους ατμόσφαιρας αυτής της υγρής, ερωτικής, αινιγματικής πόλης (Δευτέρα ΕΤ - 3 21.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ