Κυριακή 5 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
Εκρηκτική, επιθετική και απρόβλεπτη

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, υποστηρίζει ο Ζ. Ομπράντοβιτς

Ευχάριστη έκπληξη της περιόδου χαρακτηρίστηκε η ΤΣΣΚΑ, που υποδέχεται την Πέμπτη τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στο ξεκίνημα της περιόδου κανείς δεν την υπολόγιζε στα φαβορί. Πρώτη την πλήρωσε η γαλλική Αντίμπ και στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ. Κι όμως οι Ρώσοι είχαν προειδοποιήσει ότι επανέρχονται με αξιώσεις στο προσκήνιο. Το 1993 αθόρυβα έφτασαν στον τελικό του "Ευρωμπάσκετ" και ένα χρόνο αργότερα στον τελικό του "Μουντομπάσκετ". Αν ο Ολυμπιακός εφησυχάσει με το αβαντάζ έδρας που διαθέτει, κακό του κεφαλιού του.

Η ομάδα του Στάνισλαβ Ερέμιν, βαδίζει στο δρόμο που χάραξε η Γιουγκοπλάστικα στα τέλη της δεκαετίας του 80 και η Παρτιζάν πριν την τιμωρία των Σέρβων από τη ΦΙΜΠΑ. Ομάδα συνόλου, κέρδισε τις εντυπώσεις και τα κολακευτικά σχόλια των αντιπάλων της. "Οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ παίζουν σήμερα ίσως το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, εκρηκτικό, επιθετικό" δηλώνει ο προπονητής της Ρεάλ Ζ. Ομπράντοβιτς. Την ίδια άποψη υποστηρίζει και ο Χ. Μπιριούκοφ. "Στο παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ υπάρχει το απρόβλεπτο που τόσο εκτιμάται στο μπάσκετ. Επιπλέον έχει έναν απ' τους καλύτερους πλέι μέικερ όπως είναι ο Καράσεφ", υπογράμμισε μετά την ήττα της ομάδας του στη Μόσχα. Περισσότερο εντυπωσιασμένος από το παιχνίδι της ομάδας του ρώσικου στρατού είναι ένας πρώην παίκτης της. Ο Λιθουανός Ρ. Κουρτινάιτις που με τα χρώματά της κατέκτησε το πρωτάθλημα ΕΣΣΔ το 1983. "Οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ παίζουν το πιο θεαματικό μπάσκετ στην Ευρώπη. Είναι όλοι τους πρωτοκλασάτοι και σε ένα δυο χρόνια, όταν θα αποκτήσουν πείρα, θα μπορούν να κερδίσουν οποιοδήποτε ευρωπαϊκό τουρνουά".

Στρατιωτικοί με γαλόνια στο σύνολό τους οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ εκτός των Βαντέεφ, Σπιριντόνοφ που είναι απλοί οπλίτες, αμφισβήτησαν την... επανάστασή τους, χάνοντας στη Λισαβόνα από την Μπενφίκα με 80-102. Ο Στ. Ερέμιν έχει τη δική του άποψη για την αποτυχία. "Είχαμε προγραμματίσει μια κάμψη στα τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη. Ετσι κι έγινε. Η πτώση ήταν όμως λίγο μεγαλύτερη, γιατί έπαιξαν άσχημα οι Αμερικανοί μας κι επειδή αρρώστησαν κάποιοι παίκτες μας. Το ψυχολογικό άλμα έγινε με την αποχώρηση των Εβανς και Εντι. Τα παιδιά μας λες και ξύπνησαν" δήλωσε στη ρώσικη εφημερίδα "Σπορτ Εξπρές". Οι δυο Αμερικανοί όταν αντιλήφθηκαν ότι τα αφεντικά τους δεν είναι ικανοποιημένα με το παιχνίδι τους, απαίτησαν εξόφληση των υπόλοιπων πέντε μηνών για να συνεχίσουν. Οι Ρώσοι δεν έχασαν την ευκαιρία, τους έστειλαν σπίτι τους και το θαύμα έγινε. Με τέσσερις νίκες στο φινάλε απ' τις οποίες οι δύο εκτός έδρας, βρέθηκαν στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Αν διέθεταν ένα κλασικό σέντερ τύπου Βράνκοβιτς, Σαμπόνις ή Τάρλατς θα συγκαταλέγονταν στα φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου. Εστω κι έτσι όμως ο Σεργκέι Πανόφ δεν ανησυχεί. "Και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τορόντο παίξαμε χωρίς ψηλό, αλλά νικήσαμε μία από τις ισχυρότερες ομάδες όπως είναι η Κροατία των Κούκοτς, Ράτζα" υποστηρίζει. Ο Στ. Ερέμιν τόλμησε μάλιστα να υποστηρίξει, ότι νίκησαν στη Σλοβενία την Ολύμπια, επειδή προτιμούσαν να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό παρά τη Λιμόζ. Οι μόνοι αρμόδιοι να τους αποδείξουν ότι έκαναν λάθος είναι οι παίκτες του Ολυμπιακού. Ειδικότερα ο Αλεξάντερ Βολκόφ που συνδέεται συναισθηματικά με την ΤΣΣΚΑ. Ο Ουκρανός φόρεσε για δύο χρόνια τη φανέλα της κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα, ενώ οφείλει να αποδείξει και στον Σεργκέι Μπέλοφ ότι κακώς δεν τον υπολογίζει για την εθνική ομάδα της Ρωσίας.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ