Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απελπισία στα χωριά

Από την επίσκεψη στον Παγώνδα
Από την επίσκεψη στον Παγώνδα
Στον Παγώνδα καμένες όλες οι εκτάσεις, δάση και ελαιοκαλλιέργειες. Κάηκαν και δύο σπίτια. Ετσι, ένα κατ' εξοχήν ελαιοπαραγωγικό χωριό βρίσκεται στον αέρα. Κι ενώ περιμένουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως μας λέει με αγανάκτηση ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου, άρχισαν οι περικοπές!

Μας λένε να κάνουμε δηλώσεις, αλλά να μη βάλουμε τις καλύβες, να μη βάλουμε τις ελιές που τσουρουφλίστηκαν και τέτοια. «Εμείς θα αντιδράσουμε, δε θα το δεχτούμε», λένε με ένα στόμα όλοι οι κάτοικοι, αγανακτισμένοι.

Τραγικότερη ακόμα είναι η κατάσταση στο χωριό Σπαθαραίοι, που καίγεται για τρίτη φορά την τελευταία δεκαετία και η καταστροφή είναι, πλέον, ολοκληρωτική. Εδώ η επιβίωση είναι το ζητούμενο άμεσα. Οι κάτοικοι ήδη πραγματοποίησαν δύο λαϊκές συνελεύσεις και άρχισε η κινητοποίηση του κόσμου, γιατί ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί το χωριό είναι άμεσος.

Οι αγρότες που πληγήκανε, εκτός των άλλων, πρέπει να απαλλαγούν απ' όλα τα χρέη τους, η κυβέρνηση να πληρώσει εξ ολοκλήρου αποζημιώσεις και για τη στήριξη του εισοδήματος και της παραγωγής. Δεν υπάρχει άλλη λύση, θα τονίσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Στον Πύργο, που, επίσης, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, οι πληγέντες, εκτός των άλλων, θέτουν το πρόβλημα με την κτηνοτροφία - όση γλίτωσε, βέβαια. «Ούτε να ταΐσουμε, ούτε να ποτίσουμε τα ζώα μας μπορούμε, γιατί δεν έχουμε ζωοτροφές. Μας ξέχασαν», λένε αγανακτισμένοι οι κάτοικοι.

Φρίκη αντιμετωπίζεις, φθάνοντας στο χωριό Μαυρατζαίοι, όπου η καταστροφή είναι τρομακτική.

Κάηκε ένας άνθρωπος, κάηκαν 42 σπίτια, μια μικροεπιχείρηση και, φυσικά, οι καλλιέργειες και το δάσος.

Δεν υπάρχει πουθενά να σταθείς! Απελπισμένοι και αγανακτισμένοι, οι κάτοικοι υποδέχονται την Αλ. Παπαρήγα και την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για το ενδιαφέρον του Κόμματος και ζητάνε να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση για να πάρει άμεσα μέτρα, τώρα.

«Η συμπαράστασή μας είναι δεδομένη κι αυτό θα το κάνουμε. Θα μεταφέρουμε τα αιτήματά σας και θα πιέσουμε. Μα, για να έχει αποτέλεσμα η δική μας πίεση, χρειάζεται η δική σας πίεση, ο αγώνας ο δικός σας, για να υποχρεωθούν να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν», θα απαντήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ενώ, αναφερόμενη στις θέσεις του ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα θα πει: «Εδώ υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες για την καταστροφή, εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και οφείλει να αποζημιώσει ολοκληρωτικά. Ζητάμε ειδικό πρόγραμμα για τη Σάμο. Η ζημιά είναι γενικότερη και αφορά όλους τους κλάδους του νησιού. Αρα, χρειάζεται στήριξη η περιοχή, ενίσχυση συνολικά. Και, ταυτόχρονα, μέτρα για πλήρη διασφάλιση του νησιού από τις πυρκαγιές, με σχέδιο, οργάνωση και έργα υποδομής. Εμείς θεωρούμε ότι ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι και θα ασχολούνται όλο το χρόνο με τα δάση, είναι αυτό που χρειάζεται. Μιλάμε για ριζικές αλλαγές», είπε η Αλ. Παπαρήγα και κατέληξε: «Δεν πρόκειται τίποτα να σας χαριστεί. Πρέπει να το κατακτήσετε με την πάλη σας. Να μην πέσετε στην παγίδα των ωραίων λόγων, αλλά να απαιτήσετε συγκεκριμένα μέτρα χειροπιαστά, μέτρα αποζημίωσης, ενίσχυσης, στήριξης, υποδομής κλπ. Είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσετε την επιβίωση και την προοπτική, το μέλλον σας».

Αργά το βράδυ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με το νομάρχη Θαλ. Θαλασσινό και αργότερα μίλησε σε συγκέντρωση φορέων και κατοίκων του νησιού, σε αίθουσα της Αγροτικής Τράπεζας, στην πόλη της Σάμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ