Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Κραυγές απόγνωσης απ' άκρη σ' άκρη

Την οργή τους εξέφρασαν οι κάτοικοι στην  Αλ. Παπαρήγα, στη χτεσινή της περιοδεία στο νησί

Η Αλ. Παπαρήγα μιλά σε κατοίκους του νησιού
Η Αλ. Παπαρήγα μιλά σε κατοίκους του νησιού
Κραυγή απόγνωσης απ' όλες τις καμένες περιοχές της Σάμου, στέλνουν οι κάτοικοι του νησιού, που χτυπήθηκαν σκληρά από τις πρόσφατες πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάση και καλλιέργειες και μετέτρεψαν το νησί σε κρανίου τόπο.

Την απόγνωση και την οργή τους εξέφρασαν οι πληγέντες στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της, χτες, σε χωριά των καμένων περιοχών του νησιού, όπου είχε μια άμεση εικόνα της καταστροφής που έχει συντελεστεί. Οπου κι αν περάσεις, όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα, η εικόνα της καταστροφής είναι μπροστά σου.

Χιλιάδες στρέμματα μοναδικού δάσους, καλλιέργειες ελιάς και αμπελιών κυρίως, έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, ενώ και οι κτηνοτρόφοι που κατάφεραν να σώσουν τα ζώα τους από την πυρκαγιά τώρα δεν έχουν τι να τα ταΐσουν. Ακόμα και τα μελίσσια που σώθηκαν έμειναν χωρίς τροφή.

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους του νησιού, που κινδυνεύει να ερημώσει, αν δε ληφθούν άμεσα, τώρα, μέτρα ανακούφισης και στήριξης των αγροτών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των εργαζομένων του νησιού, μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πληγέντων και στήριξης της αγροτικής παραγωγής, και όχι μόνον, του νησιού.

Μέσα από τις συζητήσεις και την ενημέρωση που έκαναν οι ίδιοι οι πληγέντες στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προκύπτει ανάγλυφα η εικόνα των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης. Μιλάμε για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, σχετικά, τόσο με την έκταση που πήρε η πυρκαγιά, όσο και με τις ζημιές που προκάλεσε. Κι αυτό, όπως σημείωσε, έχει να κάνει με όλο το σχέδιο που υπάρχει από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των προβλημάτων αφού εκδηλωθούν οι πυρκαγιές.

Ετσι οι κάτοικοι του νησιού, αρκετές μέρες μετά, περιμένουν τα μέτρα της κυβέρνησης, που απαιτούν να είναι ουσιαστικά, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ξαναστήσουν τις καλλιέργειες και το βιος τους.

Ωστόσο, καθώς το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι πρώτες εξαγγελίες είναι αρνητικές, οι κάτοικοι ήδη κινητοποιούνται, συγκροτούν επιτροπές αγώνα και συντονίζονται, προκειμένου να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους. Και τα αιτήματα αυτά δεν μπορεί να είναι άλλα, παρά η πλήρης κάλυψη των ζημιών και του εισοδήματος των πληγέντων για όσα χρόνια χρειάζεται και, βεβαίως, η στήριξη της ανασύστασης των καλλιεργειών και της ανάπτυξης των δασών που καταστράφηκαν, μαζί με τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την προστασία της καμένης γης από τις διαβρώσεις και την πλήρη κατάρρευση του οικοσυστήματος που απειλείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ