Τρίτη 14 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΛΕΤΟ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Κύκνειο άσμα;

Την ευχή "να μην είναι το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" η τελευταία μεγάλη παράσταση για το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής", εξέφρασε ο Ευθύμιος Δούκας,πρόεδρος του σωματείου των Χορευτών της ΕΛΣ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το ανέβασμα του έργου στο θέατρο "Ολύμπια". Τα λόγια του, ενδεικτικά του κλίματος ανησυχίας, που επικρατεί στους κόλπους του Μπαλέτου και των εργαζόμενων γενικότερα στο μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας. Και πώς, άλλωστε, αφού η επανάληψη του μπαλέτου του Σ. Προκόφιεφ (η πρεμιέρα είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι στο Ηρώδειο) σε έξι συνολικά παραστάσεις, σηματοδοτεί την τελευταία εμφάνιση του Μπαλέτου της Λυρικής με τη μέχρι σήμερα σύνθεσή του.

Σύμφωνα με το νόμο για τις κρατικές σκηνές, στις 31 Αυγούστου 1995 λήγουν οι συμβάσεις των 55 χορευτών του σχήματος, που είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα. Ακολουθώντας τις επιταγές της λεγόμενης "αναβάθμισης", το Μπαλέτο της ΕΛΣ αναμένεται να συρρικνωθεί στα 30 μέλη.Το "πυροτέχνημα", εξάλλου, που εκτόξευσε ο υπουργός Πολιτισμού τις μέρες της κατάληψης του θεάτρου για τη δημιουργία "Εθνικού Μπαλέτου", ακόμη και στην αμφίβολη περίπτωση, που γίνει πραγματικότητα, δεν είναι σε θέση να μειώσει τις ανησυχίες των χορευτών.

"Αν πράγματι η πολιτεία θέλει να στηρίξει το μπαλέτο, γιατί αυτό δεν το κάνει με τη στήριξη ενός υπάρχοντος και δοκιμασμένου συνόλου;",είναι η εύλογη απορία των μελών του Μπαλέτου. Οι ίδιοι τονίζουν: "Αραγε, η "νέα πορεία" του θεάτρου θα υπάρξει με κόψιμο των παραστάσεων;".Οπως ανέφερε ο Ευθ. Δούκας και αυτή ακόμη η επανάληψη του έργου "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" αποφασίστηκε "μετά από πιέσεις των χορευτών στη διοίκηση του θεάτρου",ενώ"μετά από χρόνια το Μπαλέτο δε θα εμφανιστεί το καλοκαίρι στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών".Βεβαίως, δεν είναι το μοναδικό, αφού η Λυρική σύσσωμη θα "λάμψει" διά της απουσίας της από το φετινό Φεστιβάλ.Αιτία; Η οικονομική δυσπραγία του θεάτρου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του συμβούλου του καλλιτεχνικού διευθυντή, Ανδρέα Κουλουμπή."Η Λυρική δεν έχει τα χρήματα για να πάει στο Φεστιβάλ", είπε υπογραμμίζοντας την τραγικότητα της κατάστασης, που επικρατεί στο θέατρο.

Οσον αφορά στην παράσταση, με προσαρμογές στα σκηνικά και μικρές τροποποιήσεις στις διανομές, θα ανέβει στις 19, 22 και 30 του Μάρτη και στις 1, 5 και 14 του Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ