Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης

Tην Κυριακή το "Βήμα" του Λαμπράκη, που "βγάζει σπυριά" για όσους σηκώνουν κεφάλι και αγωνίζονται, επιχειρηματολογούσε για "την αντεπανάσταση των προνομιούχων". Από κοντά το "Εθνος" του Μπόμπολα, διαπίστωνε "κατάχρηση δικαιώματος από τους αγρότες".

Χτες, η "Καθημερινή",του Αλαφούζου, στο κύριο άρθρο της έγραφε ότι "η εξέγερση των αγροτών δεν είναι μόνο αδικαιολόγητη, αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί και προκλητική". Στο ίδιο μήκος κύματος και η συντριπτική πλειοψηφία των εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, έχουν πέσει με τα μούτρα να χτυπήσουν τον πρωτοφανή ενωτικό και μαζικό αγώνα των αγροτών. Αλλά και όσοι δεν το κάνουν άμεσα, επιμένουν να "στηρίζουν" τους αγρότες "που αγωνίζονται για το φορολογικό".

"Αφορολόγητη η πλειονότητα των αγροτών" τιτλοφορεί το θέμα της στην πρώτη σελίδα η "Καθημερινή",δημοσιεύοντας και φωτογραφία που απεικονίζει μια γιαγιά με τα εγγονάκια της να διέρχεται μέσα από τρακτέρ, έτσι για συμβολίζεται καλύτερα το "κοινωνικό" πρόβλημα από τις καταλήψεις των δρόμων. "Αντικειμενικά κριτήρια, κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις", γράφει η "Αυγή"."Παρέλυσαν τη χώρα οι αγρότες, απέκλεισαν Θεσσαλία και Βορ. Ελλάδα για τα αντικειμενικά κριτήρια", παίρνει τη σκυτάλη ο "Λόγος","Αγριεύει ο πόλεμος των κριτηρίων, τα τρακτέρ έχουν χωρίσει στα δύο την Ελλάδα", γράφει η "Ελευθεροτυπία"."Αγρότες και εμποροβιοτέχνες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν επ' αόριστο τις κινητοποιήσεις τους, μέχρις ότου ο υπουργός Οικονομικών ανακαλέσει τον "άδικο" φορολογικό νόμο", σημειώνει η "Αυριανή","Χιλιόμετρα εθνικής ταλαιπωρίας από τα τεκμήρια των αγροτών", γράφουν τα "Νέα","Κορυφώνονται οι δυναμικές κινητοποιήσεις αγροτών, εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών για τον κεφαλικό φόρο", λέει η "Απογευματινή","Εξέγερση για τους φόρους", τιτλοφορεί το θέμα του ο "Αδέσμευτος Τύπος","Μπλόκα οργής" συμπληρώνει ο "Ελεύθερος Τύπος".

|λ6

Από κοντά οι "σταρ" των ραδιοφωνικών σταθμών τύπου Κακαουνάκη,που έφτασε μάλιστα στο σημείο να ειρωνευτεί την κυβέρνηση, γιατί "χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ ενάντια στους συνταξιούχους, που δεν έπρεπε, ενώ αντίθετα δεν τα έστειλε στους αγρότες, για να πέσει ράβδος πρώτα και μετά να πέσει λόγος", δηλαδή να τους εξηγήσει ότι έχουν άδικο που αγωνίζονται, γιατί "είναι ανημέρωτοι" (σ. σ. ναι, έτσι ακριβώς το είπε πολλές φορές, γιατί καταλαβαίνει φαίνεται ότι είναι εξαγριωμένοι). Ετσι εμφανίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών. Παραπληροφορούν συνειδητά, όπως κάνουν πάντα στο σύνολο των θεμάτων της επικαιρότητας.

"Ο ξεσηκωμός των αγροτών της Θεσσαλίας και των υπόλοιπων αγροτικών περιοχών της χώρας δείχνει την οξύτητα των προβλημάτων, που έφεραν σε αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες, σαν αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο αγροτικός πληθυσμός μαζί και οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην απόγνωση με την πολιτική συρρίκνωσης, υποβάθμισης και καταστροφής όλων των μεσογειακών προϊόντων που παράγει η χώρα μας, όπως και των κτηνοτροφικών. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν, που μέχρι στιγμής υιοθετούνται πιστά από τις ελληνικές κυβερνήσεις, θα σημάνουν το τέλος της αγροτικής μας οικονομίας",επισημαίνει στο χτεσινό ομόφωνο ψήφισμα - ντοκουμέντο η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

|λ6

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο του αγώνα των αγροτών. Και επειδή το γνωρίζουν πολύ καλά τα όργανα της άρχουσας τάξης, έχουν βαλθεί μετά μανίας να το αποσιωπήσουν, να το διαστρεβλώσουν, να το συκοφαντήσουν. Τους φοβίζει όχι μόνο το περιεχόμενο, αλλά και η πρωτοφανής κινητοποίηση και ο ενωτικός χαρακτήρας της. Γι' αυτό προσπαθούν να στρέψουν ενάντια στους αγρότες όλους τους άλλους εργαζόμενους "που πληρώνουν φόρους, ενώ οι αγρότες όχι". Να προβάλουν υπέρμετρα τα προβλήματα ταλαιπωρίας που δημιουργούν τα "σιδερένια οδοφράγματα". Να πουν και να γράψουν οτιδήποτε, για να κάμψουν την αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων αγροτών. Να σταματήσει ο αγώνας τους και οι αγρότες, με σκυμμένο το κεφάλι, ηττημένοι και απογοητευμένοι, να επιστρέψουν στα χωράφια τους. Και έτσι να μένει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στην ουσία της οποίας δε διαφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός του ΚΚΕ. Να μένει επίσης στο απυρόβλητο η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η νέα ΚΑΠ, η ΓΚΑΤΤ. Να μη θιγούν, δηλαδή, "τα ιερά και τα όσια" του μεγάλου κεφαλαίου. Και προπάντων να μην υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ εργατών, αγροτών και μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, όπως θα έπρεπε, αφού κοινός είναι ο εχθρός, αλλά αντίθετα να καλλιεργείται η διάσπαση. Ετσι, αφού αποσιωπούν εντελώς το πραγματικό περιεχόμενο του αγώνα των αγροτών, "βομβαρδίζουν" εδώ και μέρες τον ελληνικό λαό με "πίνακες" και "παραδείγματα", για να αποδείξουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δε φορολογείται, παρά μόνο μια μικρή μειοψηφία μεγαλοαγροτών. Τα ακούνε και τα διαβάζουν αυτά οι αγρότες και τους πνίγει το δίκιο. Και πεισμώνουν ακόμη περισσότερο.

Χτες, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, ο Γ. Παττάκης εκ μέρους της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, μιλώντας μπροστά σε πλήθος τηλεοπτικές κάμερες, κατάγγειλε τα ΜΜΕ για την παραπληροφόρηση και εξήγησε ποια είναι τα κύρια αιτήματα των αγροτών. Οπως ήταν αναμενόμενο όμως, τα "ελεύθερα" και "αντικειμενικά" κανάλια των μεγαλοεκδοτών - μεγαλοεπιχειρηματιών όχι μόνο αποσιώπησαν αυτή τη δήλωση, αλλά επέμεναν προκλητικότατα στη "σύγκρουση για τα αντικειμενικά κριτήρια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ