Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προσπάθειες να "αποφευχθεί" μια σύρραξη
  • Η Χεζμπολάχ "απάντησε" με 45 ρουκέτες κατά ισραηλινών οικιών, για τη σφαγή της Σιδώνας
  • "Ψύχραιμος" ο Νετανιάχου
  • Κατευναστικές προσπάθειες από Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

ΚΙΡΙΑΤ ΣΙΜΟΝΑ.-

Το Ισραήλ, εκτιμούσαν χτες πολιτικοί παρατηρητές, προσπαθεί αφ' ενός να "κρατήσει αποστάσεις" από την επίθεση του φιλο-ισραηλινού στρατού του Νοτίου Λιβάνου στη Σιδώνα και αφ' ετέρου να αποφύγει την κλιμάκωση της βίας στη μεθόριο με το Λίβανο, μετά την επίθεση των ανταρτών της Χεζμπολάχ με ρουκέτες σε βόρειες περιοχές του.

Η χτεσινή επίθεση, η βαρύτερη στην περιοχή, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, προκλήθηκε από τον προηγούμενο βομβαρδισμό του φιλο-ισραηλινού στρατού του Νότιου Λιβάνου (SLA) στη Σιδώνα, τη Δευτέρα, και κόστισε τη ζωή σε επτά αμάχους - έναν βομβαρδισμό που αποδίδεται σε μια πράξη εκδίκησης από έναν διοικητή του οποίου δύο παιδιά δολοφονήθηκαν.

Το Ισραήλ "εγκάλεσε" χτες στην τάξη τον SLA, και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι δε θα υπάρξουν αντίποινα για την επίθεση της Χεζμπολάχ, αν δεν επαναληφθεί. "Προφανώς δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση", φέρεται χθες να δήλωσε ο Νετανιάχου, κατά το "Associated Press", αμέσως μετά την επίσκεψή του στην περιοχή που έπληξαν οι ρουκέτες, Κιριάτ Σιμόνα.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου κάλεσε τη Συρία, η οποία "κινεί τα νήματα" στο Λίβανο, να συγκρατήσει τρόπον τινά τη Χεζμπολάχ, την οποία κατηγόρησε ότι παραβιάζει τη συμφωνία που είχαν προωθήσει οι ΗΠΑ το 1996, με κύριο στόχο να μην πλήττονται άμαχοι.

Ο Νετανιάχου έκανε ακόμη μια δίσημη δήλωση: "έχουμε μια απλή αρχή", είπε."Αν υπάρχει ηρεμία στην Ισραηλινή πλευρά των συνόρων, θα υπάρχει και στη Λιβανική".

Συνολικά τρία μπαράζ ρουκετών, 45 "Κατιούσα", χτύπησαν το Βόρειο Ισραήλ, τραυματίζοντας τρεις Ισραηλινούς αμάχους και προκαλώντας ζημιές σε κατοικίες. Η περιοχή Κιριάτ Σιμόνα θεωρείται "τουριστική", και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν πολλές ακυρώσεις αφίξεων, αλλά σχεδόν καμία αποχώρηση τουριστών.

Η βία των τελευταίων ημερών, στην οποία έχουν εμπλακεί ο SLA, η Χεζμπολάχ και ο στρατός του Λιβάνου, είναι η χειρότερη από το 1996, όταν το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει ένα μαζικό βομβαρδισμό με πυροβολικό, στον οποίο 175 Λιβανέζοι, οι περισσότεροι άμαχοι, είχαν χάσει τη ζωή τους. Η ηγεσία της Χεζμπολάχ είπε ότι προέβη στη χτεσινή επίθεση επειδή "η διεθνής κοινή γνώμη σιωπά για τα ισραηλινά εγκλήματα".

Η διεθνής κοινότητα πάντως έδωσε έμφαση στην κατασίγαση της κρίσης και την αποφυγή μιας επαπειλούμενης σύρραξης. Η αμερικανική διπλωματία κάλεσε τους εμπλεκόμενους "να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση" και κυρίως να αποφεύγουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Οπως υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν, αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της διεθνούς επιτροπής επιτήρησης της εκεχειρίας στο Νότιο Λίβανο, με έμφαση στη συμφωνία του 1996 που απαγορεύει στη Χεζμπολάχ, αλλά και στον ισραηλινό στρατό να βάλλουν κατά μη στρατιωτικών στόχων. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Λιβάνου, της Συρίας, του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Τόσο η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και η γαλλική κυβέρνηση ταυτίστηκαν με την αμερικανική άποψη, ζητώντας "αυτοσυγκράτηση".

Στο μεταξύ η είδηση ότι η Συρία ανέπτυξε κοντά στο υψίπεδο του Γκολάν νέα άρματα μάχης T-55 MV, τα οποία προμηθεύτηκε από την Ουκρανία - όπως έγραψε χτες η αμυντική εβδομαδιαία επιθεώρηση "Jane's" - προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρέσβη του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, Ελιάχου Μπεν Ελισάρ. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης δήλωσε πως ο κίνδυνος για το Ισραήλ "δεν προέρχεται από την τρομοκρατία, αλλά από τους Σύρους, που ετοιμάζουν πόλεμο, ενώ δηλώνουν έτοιμοι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ