Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Βελτίωση σχέσεων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Θετικά εκτίμησε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν τη συνάντησή του στις 18 Αυγούστου με τον Πρόεδρο της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ, κατά την έναρξη της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης στην πόλη Ζουκόφσκι, κοντά στη Μόσχα. Και ο Μασχάντοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής. Οπως δήλωσε ο Γιέλτσιν στους δημοσιογράφους, στην "κατιδίαν" συνάντηση έγινε ένα βήμα "αμοιβαίας κατανόησης", επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν ξέρει πώς να χαρακτηρίσει τις μελλοντικές σχέσεις Ρωσίας - Τσετσενίας: "Ανεξαρτησία ή κάπως αλλιώς". Πρόσθεσε ότι "οφείλουμε να σκεφτούμε τα παραπέρα βήματα για την ελευθερία της Τσετσενικής Δημοκρατίας". Θα συσταθεί κοινή επιτροπή για τη σύνταξη της συμφωνίας. Ο Γιέλτσιν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι σε κάθε περίπτωση "θα υπάρχει κοινός οικονομικός, αμυντικός, αεροπορικός και άλλος χώρος". Από τη μεριά του, ο Μασχάντοφ δήλωσε ότι η Τσετσενία και η Ρωσία "έχουν στρατηγικό συμφέρον σε όλους τους τομείς - πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά την προετοιμασία της εν λόγω συνάντησης, η τσετσενική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει ότι πριν απ' όλα θα γίνει λόγος για την αναγνώριση της πλήρους πολιτικής ανεξαρτησίας της Τσετσενίας, για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Υστερα απ' αυτό, "αν θέλει ο λαός της Τσετσενίας θα μπορεί να αναθέτει οποιεσδήποτε δικαιοδοσίες στη Ρωσία". Η ρωσική πλευρά, όμως, επιθυμεί την υπογραφή διαφορετικής συμφωνίας - για το διαχωρισμό των δικαιοδοσιών του ομοσπονδιακού κέντρου και της Τσετσενίας, παραχωρώντας, μάλιστα, στην τελευταία ευρεία ανεξαρτησία, αλλά στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σχετικά με τη συνάντηση Γιέλτσιν - Μασχάντοφ υπάρχουν και διαφορετικές εκτιμήσεις. Ετσι, η "Πράβντα - 5" στο κύριο άρθρο της τονίζει ότι "η Μόσχα σκύβει το κεφάλι μπροστά στο Γκρόζνι". "Το Γκρόζνι νίκησε πάλι τη Μόσχα", γράφει η "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα". "Ξεχνώντας το αίμα του Μπουντιόνοφσκ, τις πλαστές συναλλαγματικές και τις εκρήξεις βομβών στις ρωσικές πόλεις, οι Τσετσένοι ζητούν 260 δισ. δολάρια", αναφέρει η "Κομσομόλσκαγια Πράβντα". Οι Τσετσένοι απαιτούν το ποσό αυτό ως πολεμικές αποζημιώσεις. Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πληρώσει, αλλά θεωρεί υπερβολικό αυτό το ποσό. Ο Μασχάντοφ χαρακτήρισε ως "σκέτη προβοκάτσια" τη δήλωση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ιβάν Ρίμπκιν, ότι η Ρωσία χορήγησε ήδη στην Τσετσενία 878 δισ. ρούβλια και ανέφερε στον Γιέλτσιν το πόσο των 176 δισ. ρουβλίων, αναγκάζοντας τον τελευταίο να δηλώσει: "Ο διάβολος ξέρει πού πηγαίνουν τα χρήματα" και να προσθέσει ότι θα ελέγχει προσωπικά τις χρηματικές συναλλαγές Μόσχας - Γκρόζνι. Σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Αυγούστου ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τραπεζίτης και ιδιοκτήτης ΜΜΕ, Μπορίς Μπερεζόφσκι, δήλωσε ότι "η Ρωσία θα χρειαστεί να πληρώσει για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητάς της" και σημείωσε ότι στη Μόσχα δεν υπάρχει ενιαία πολιτική στις σχέσεις με την Τσετσενία. Την ίδια ώρα, οι Τσετσένοι ακολουθούν με συνέπεια την πολιτική τους γραμμή, κερδίζοντας βήμα προς βήμα πόντους από τη γιελτσινική ηγεσία. Ο δε Γιέλτσιν και οι αντιμαχόμενοι οπαδοί του ξεχνούν τα εθνικά συμφέροντα στην πάλη τους για εξουσία και ιδιοκτησία.

Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν επέκρινε έντονα χτες το διευθυντή της τηλεοπτικής εταιρίας ΝΤΒ, Ιγκορ Μαλασένκο και τον Μπερεζόφσκι, γιατί "προσέβαλαν" την τσετσενική ηγεσία. Ο Γιέλτσιν ενοχλήθηκε από τη δήλωση του Μαλασένκο ότι η εταιρία του αναγκάστηκε να πληρώσει λύτρα για την απελευθέρωση των τριών Ρώσων δημοσιογράφων τη Δευτέρα, μετά από 100 ημέρες ομηρίας και κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της Τσετσενίας, Βάχα Αρσάνοφ, ότι έχει ανοίξει "μεγάλη επιχείρηση με τις συλλήψεις ομήρων". Επίσης, ο Μπερεζόφσκι δέχτηκε και άλλη επίθεση από τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπορίς Νεμτσόφ, ο οποίος τον κατήγγειλε από τις στήλες της εφημερίδας "Μοσκόβσκι Κομσομόλετς" ότι μπερδεύει τις επιχειρήσεις του με την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ