Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Με κλειστά μάτια στις πολυεθνικές!

Η κυβέρνηση μεθοδεύει να ολοκληρώσει το έγκλημα της εκχώρησης των πιθανολογουμένων κοιτασμάτων σε ξένες εταιρίες

Σε ένα ακόμη καθοριστικό χτύπημα στο δημόσιο χαρακτήρα του ενεργειακού τομέα της χώρας προχωράει η κυβέρνηση, παράλληλα με τη σαλαμοποίηση της ΔΕΗ, τη μετοχοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου και την ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου. Πρόκειται για την παράδοση, με αποικιακού τύπου συμβάσεις, σε πολυεθνικές εταιρίες πετρελαιοειδών, των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας. Ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του ορυκτού ενεργειακού πλούτου της χώρας άνοιξε με το νόμο 2219/95 και στα πλαίσια αυτού η κυβέρνηση υπέγραψε ήδη δύο συμβάσεις με πολυεθνικές εταιρίες για την παραχώρηση των περιοχών ΒΔ Πελοποννήσου και Ιωαννίνων, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΠ ΕΚΥ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους για την παραχώρηση των περιοχών Αιτωλοακαρνανίας και Πατραϊκού Κόλπου. Οι σχετικές συμβάσεις με κοινοπραξία, στην οποία επικεφαλής είναι η TRITON, αναμένεται να υπογραφούν το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω κοινοπραξίες θα έχουν τον πλήρη έλεγχο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, αφού με βάση το σχετικό νόμο το δημόσιο θα συμμετέχει σε αυτές μέσω της ΔΕΠ-ΕΚΥ με ποσοστό μόλις 12%. Οι περιοχές που παραχωρήθηκαν, αλλά και οι δύο υπό παραχώρηση περνάνε εξ ολοκλήρου στον πλήρη έλεγχο των πολυεθνικών, καθώς σύμφωνα επίσης με το νόμο αλλά και με τους όρους των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θα βρεθούν θα διαρκέσει 25 χρόνια, ενώ μέχρι και 12 χρόνια προβλέπεται να διαρκέσουν οι έρευνες, διάστημα κατά το οποίο επίσης την κυριότητα θα έχουν οι κοινοπραξίες. Δηλαδή για 37 ολόκληρα χρόνια, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι περιοχές αυτές έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων (χερσαίων, αλλά και υποθαλάσσιων) παραδίδονται στην κερδοσκοπική ασυδοσία των πολυεθνικών εταιριών.

Το μίσθωμα που θα καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο για αυτή την παραχώρηση θα είναι μόλις το 2% - 15% της συνολικής παραγωγής υδρογονανθράκων. Εννοείται ότι στην περίπτωση που δε θα υπάρξει παραγωγή, οι εκμισθωτές, όπως χαρακτηρίζονται από τις σχετικές συμβάσεις οι ανάδοχες κοινοπραξίες, δεν οφείλουν να καταβάλλουν δραχμή. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι όροι των συμβάσεων στο σύνολό τους δεν είναι γνωστοί, καθώς η κυβέρνηση περιορίστηκε να δώσει στη δημοσιότητα μόνο βασικά τους σημεία αντιμετωπίζοντας το θέμα ως οικογενειακή της υπόθεση. Το έγκλημα όμως εις βάρος του ενεργειακού τομέα της χώρας δε σταματάει εδώ. Οπως η ίδια η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου έχει ανακοινώσει, μέσα στο 1999 θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος παραχωρήσεων περιοχών του Αιγαίου. Η άλωση του τομέα της ενέργειας από ιδιώτες προχωράει ραγδαία και με τους χειρότερους όρους, υποθηκεύοντας την ίδια την εξάρτηση της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ