Κυριακή 9 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Μια πρόταση για τα ΜΜΕ

Χωρίς να κομίζω γλαύκαν ες Αθήνας, περιορίζομαι σε μια μόνο πρόταση που μπορεί να είναι καθοριστική: Να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία στην εξάπλωση του κακού, με την προβολή και εξάπλωση του καλού, χωρίς βέβαια να παραλείπεται για λόγους ενημέρωσης και άμυνας, η πληροφόρηση για το κακό, χωρίς υπερβολές.

Να συμβάλλουν τα ΜΜΕ στην ενεργοποίηση του θετικού στοιχείου που υπάρχει στα μέλη του κοινωνικού συνόλου, προβάλλοντας συστηματικά ό,τι καλό και θετικό συντελείται στο χώρο αυτό. Να προβάλλουν την εργατικότητα και κάθε αξιόλογη δημιουργική επίδοση που ανεβάζει τη ζωή. Να προβάλλουν ακόμα τη συνέπεια, την αλληλεγγύη, τη θυσία, την αυταπάρνηση, όχι μυθοπλαστικά, αλλά στις πραγματικές τους διαστάσεις. Η αλήθεια πείθει περισσότερο. Να βρίσκουν επιτέλους δικαίωση οι αθόρυβοι ήρωες του μόχθου και της ανθρωπιάς, το αλάτι της ζωής, όσο λίγοι και αν είναι.

Να πάψει να εθίζεται το κοινό με την υποβάθμιση και την κοινή βία. Να αναπτερωθεί το ηθικό του κόσμου, να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις, να πιστέψουν στον άνθρωπο και τη ζωή, να ξεκινήσει μια άμιλλα ανθρωπιάς. Τα καλά παραδείγματα δε θα πρέπει να είναι λίγα. Απλώς παραμερίζονται ή περνάνε στα ψιλά γράμματα.

Αντί να καταγγέλλουν οι άνθρωποι το κακό στα ΜΜΕ, να γίνουν άγγελοι καλών ειδήσεων, τα οποία θα πρέπει να είναι ανοιχτά και δεκτικά στις ειδήσεις αυτές. Πρωτοπόροι στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να είναι τα κρατικά ΜΜΕ.

Τα κανάλια να έχουν ειδική εκπομπή και οι εφημερίδες στήλη που να φέρνουν στο φως της δημοσιότητας συστηματικά, ό,τι αξιόλογο έχουν να παρουσιάσουν οι άνθρωποι τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια.

Αν π.χ. κάθε κανάλι αφαιρέσει μια μόνο εκπομπή υποκουλτούρας, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το κυνήγι της καλής είδησης. Οταν η προσπάθεια αυτή γίνει θεσμός, ολοένα θα αυξάνονται οι καλές ειδήσεις.

Οι πρωτοβουλίες αυτές να αποτελέσουν μια σιωπηρή επανάσταση στις όποιες προσπάθειες αποδιοργάνωσης με την επιβολή της ευτέλειας, της υποβάθμισης και της βίας, στις πιο ακραίες τους μορφές.

Να αποκτήσουν ακροαματικότητα και εμπορικότητα οι καλές πράξεις και όχι οι εγκληματικές. Δε θα απαιτηθεί πολύς χρόνος γι' αυτό. Το λαϊκό ένστικτο είναι αλάνθαστο, ανώτερο από κάθε λογής επιλογές που θέλουν να του επιβάλλουν.

Με την αποθάρρυνση του κόσμου από τον γενικότερο ξεπεσμό και τη δίψα του για κάτι καλύτερο, τέτοιες ειδήσεις θα αυξήσουν την ακροαματικότητα των ΜΜΕ και φυσικά θα γίνουν και εμπορικές.

ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ