Τετάρτη 12 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
34 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΟ ΤΟΥ ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ
Ανθρωπος στο Διάστημα

Σαν σήμερα πριν 34 χρόνια, στις 12 Απρίλη 1961, η ΕΣΣΔ έστειλε στο Διάστημα τον Πρώτο αστροναύτη. Ηταν ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν. Ο πρώτος άνθρωπος που παραβίασε τις Πύλες τ' Ουρανού. Λίγα χρόνια πριν, στις 27 Σεπτέμβρη 1957, πάλι από τη Μεγάλη Πατρίδα του Λένιν,είχε εκτοξευτεί στο Διάστημα ο πρώτος "Σπούτνικ". Αρχιζε η διαστημική εποχή. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έμεινε έκθαμβη και δεν έκρυβε τη χαρά της γι' αυτά τα κατορθώματα.

"Ανθρωπος στο Διάστημα"! Ετσι μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Μόσχα τη Μεγάλη Είδηση στις 12 Απρίλη 1961. Οταν τα πιο τολμηρά όνειρα της Ανθρωπότητας ξεπέρασαν τα όρια της φαντασίας και γίνονταν πραγματικότητα. Σ' ένδειξη τιμής για την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο Διάστημα, ο κόσμος γιόρταζε τη 12 Απρίλη κάθε χρόνο σαν Παγκόσμια Μέρα της Αστροναυτικής. Ο άθλος του Γκαγκάριν συνεχίστηκε, επεκτάθηκε. Στα χρόνια που πέρασαν σημειώθηκαν νέα ρεκόρ, νέες ανακαλύψεις και τεράστιες κατακτήσεις στον αγώνα εξερεύνησης του αστρικού χώρου. "Ηθελε - δεν ήθελε" το Απειρο αναγκάζεται να αποκαλύπτει τα "μυστικά" του στον Ανθρωπο. Η σύγχρονη επιστήμη και τεχνική προχωρούν από θρίαμβο σε θρίαμβο.

Τα συναισθήματα που ένιωσε ο κόσμος εκείνη τη μέρα, ακούοντας από το Υπερπέραν τη φωνή του 27χρονου κοσμοναύτη, του επισμηναγού Γκαγκάριν, ήταν ένα κράμα παραληρήματος χαράς, θαυμασμού, ενθουσιασμού. Αλλά και βαθιάς ικανοποίησης για τις ικανότητες του ανθρώπου. Η ιστορική τροχιά του επανδρωμένου διαστημόπλοιου, που κράτησε 108 λεπτά της ώρας, έκανε τους κατοίκους τούτου του πλανήτη που λέγεται Γη να αισθάνονται, πέρα από όποιες εθνικές, φυλετικές και άλλες διαφορές, Πολίτες του Σύμπαντος!

"Στο διάστημα υπάρχει χώρος για όλους", είπε ο Γκαγκάριν, επιστρέφοντας στη Γη. Οι Ελληνες αποθέωσαν τον πρώτο αστροναύτη, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα κι ανέβηκε στον Παρθενώνα. Και τίμησαν και θα τιμούν πάντα το όνομα αυτού του ήρωα που σκοτώθηκε άδοξα σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο άθλος του Γκαγκάριν, τα επιτεύγματα της Αστροναυτικής στα κατοπινά χρόνια και σήμερα έχουν τεράστια επιστημονική και πρακτική αξία και σημασία για έναν κόσμο ειρηνικό. Για το καλό όλης της ανθρωπότητας.

Στο σημερινό ταραγμένο και αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο των τρομερών αντιθέσεων, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αιματηρών πολέμων. Εξαιτίας του αδηφάγου πολυεθνικού κεφαλαίου και των Ισχυρών της Γης. Που επιδιώκουν τη "Νέα Τάξη Πραγμάτων" και την παγκόσμια κυριαρχία. Αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των λαών. Η επέτειος αυτή ιδιαίτερα φέτος, με τα 50χρονα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με πρωτεργάτη και κύριο συντελεστή της ΕΣΣΔ στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία και αφετηρία ανάπτυξης του αγώνα: Για την Ειρήνη. Το σταμάτημα των ξένων επεμβάσεων. Την κατάπαυση των πολέμων. Για ειρηνική λύση των διαφορών. Για τη φιλία και την κοινωνική πρόοδο λαών και κρατών. Το πρόσφατο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ στη χώρα μας επισήμανε με τον πιο έντονο τρόπο τη ζωτική για την ανθρωπότητα αναγκαιότητα της πάλης για την Ειρήνη και απηύθυνε έκκληση να δώσουν όλοι το "παρών".

Λουκάς ΓΟΥΛΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οταν το Διάστημα γίνεται αρένα για την «κούρσα των δισεκατομμυριούχων»... (2021-07-23 00:00:00.0)
Γιούρι Γκαγκάριν - παράδειγμα και για στρατιωτικούς (2019-04-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-03-09 00:00:00.0)
1969: Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι! (2001-07-21 00:00:00.0)
Ξεπούλημα ...ονείρων (2001-05-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ