Παρασκευή 21 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Η ιδιότητα του αντιστασιακού

Στον πρωθυπουργό απευθύνεται ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΛΑΣΣΗΣ - ΤΖΕΛΕΜΑΝΗΣ από τη Λευκίμη της Κέρκυρας, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο περί της επανέγκρισης της ιδιότητας του αντιστασιακού με βεβαιώσεις οργανώσεων, φωτογραφίες κ.ά. "...Μήπως, γράφει, την κάθε αντιστασιακή μας πράξη έπρεπε να είχαμε μια κάμερα να την καταγράφουμε; Οπως: Με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, ο εφεδρικός ΕΛΑΣ Λευκίμης, στον οποίο ανήκαμε, βοήθησε τους Ιταλούς στον αφοπλισμό των Γερμανών. Βοηθήσαμε να δραπετεύσουν από τα οχυρά Λογγίδια Λευκίμης ένας Πολωνός, ένας Γερμανός αντιφασίστας και τρεις Ιταλοί με όλο τον οπλισμό και τα πολεμοφόδιά τους. Μεταφέραμε από Λευκίμη στο Κοντόκαλι 11 Αμερικανούς αεροπόρους, περνώντας μέσα από γερμανικά φυλάκια στα 50 χιλιόμετρα τρομερά επικίνδυνης διαδρομής. Δημιουργήσαμε την Εθνική Αλληλεγγύη και σώσαμε πολλούς συμπατριώτες μας από βέβαιο θάνατο από την πείνα.

Για όλους αυτούς, και άλλους πολλούς, αγώνες μας, διέλυσαν αργότερα τις οργανώσεις μας, κήρυξαν το ΕΑΜ παράνομο, τους αρχηγούς μας τους περισσότερους τους εκτέλεσαν, τους δε αγωνιστές, τους πραγματικούς αγωνιστές, τους πέταξαν στα ξερονήσια. Οπως στο φοβερό κολαστήριο της Μακρονήσου, που θα μείνει στην ιστορία για τη θηριωδία με την οποία βασανίστηκαν εκεί χιλιάδες αγωνιστές. Από ποιες λοιπόν οργανώσεις να πάρουμε βεβαιώσεις κύριε πρωθυπουργέ;

Τη σύνταξη, λοιπόν, μπορεί να μη μας τη δώσετε, την ιδιότητα όμως του αντιστασιακού ΟΧΙ δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μας την αφαιρέσετε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ