Κυριακή 2 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Εντονη η δραστηριότητα της άκρας Δεξιάς

Αδιαμφισβήτητο είναι πλέον το γεγονός ότι η εξτρεμιστική Δεξιά στην Τσεχία διαμορφώνεται όλο και περισσότερο σε συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό. Εδώ και πολύ καιρό, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν ξένοι ανταποκριτές από την τσέχικη πρωτεύουσα, δεν περνά ούτε μια βδομάδα, που να μη συγκεντρώνονται δεξιά εξτρεμιστικά στοιχεία σε κάποια πόλη, με στόχο να εκδιώξουν Τσιγγάνους ή να οργανώνουν διαδηλώσεις, στις οποίες εμφανίζονται υπέρμαχοι του "Δικαίου και της τάξης".

Ενδεικτικό, πάντως, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι οι οργανωτές των προκλητικών αυτών εκδηλώσεων έχουν τη δυνατότητα να στηρίζονται στη σιωπηρή ή ακόμα και ανοιχτή ανοχή των τοπικών αρχών. Για παράδειγμα: Πριν λίγες μέρες, στην πόλη Χόντονιν, πραγματοποιήθηκε μια συγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων νεαρών Τσέχων και Σλοβάκων "Σκινς". Η εκδήλωση αυτή οργανώθηκε από το εξτρεμιστικό δεξιό Εθνικό Μέτωπο (UPNF) και, στα πλαίσιά της, ο αρχηγός του κόμματος αυτού Μπρόνισλαβ Σίζακ, απευθυνόμενος στους "Σκινς", αλλά και σε αρκετούς κατοίκους που είχαν πλαισιώσει τη συγκέντρωση, δήλωσε ότι το κόμμα του, το οποίο για πρώτη φορά πρόκειται να πάρει μέρος στις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές το 1996, είναι "αποφασισμένο να πατάξει το κακό", που δημιουργήθηκε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Δημοκρατία αυτή. Με την έννοια "κακό", οι ηγέτες του εξτρεμιστικού αυτού κόμματος εννοούν τους Τσιγγάνους, τα ναρκωτικά, την πορνεία και τη διαφθορά. Πρόκειται, δηλαδή, για κλασικές διακηρύξεις ενός ανερχομένου νεοναζιστικού κόμματος, οι οποίες, όπως έχει δείξει η ιστορική πείρα, συγκινούν ορισμένα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα, όταν η κρίση έχει αδράξει για τα καλά όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, κάτι, βέβαια, που προφανώς συμβαίνει στην πρώην αυτή σοσιαλιστική Δημοκρατία.

Ετσι, οι οπαδοί του κόμματος αυτού, με το πρόσχημα της εξάλειψης των ναρκωτικών και της πορνείας, απαιτούν την επαναφορά της θανατικής καταδίκης, η οποία είχε καταργηθεί στις αρχές της δεκαετίας του '90. Και το άκρως επικίνδυνο στην περίπτωση αυτή είναι το γεγονός ότι, στο αίτημά τους αυτό, βρίσκουν μια αξιοσημείωτη υποστήριξη, από μεγάλα τμήματα του τσέχικου πληθυσμού, γεγονός που διαπιστώθηκε και από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Σχετικά με τους Τσιγγάνους, στις συχνές κινητοποιήσεις τους απαιτούν "οι τσιγγάνοι να πεταχτούν στους θαλάμους αερίων... ". Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στις κινητοποιήσεις τους αυτές με καθαρά φασιστικά συνθήματα δε συναντούν καμιά αντίσταση εκ μέρους της αστυνομίας, ακόμα κι όταν ακούγονται κραυγές, όπως "Χάιλ Χίτλερ".

Χαρακτηριστικά, οι αρχές του Χόντονιν, αντί να προσφέρουν την απαιτούμενη προστασία και ασφάλεια, συμβουλεύουν τους Τσιγγάνους να αποχωρήσουν από την πόλη αυτή. Και κάτι το ιδιαίτερα προκλητικό: Ο δήμαρχος της πόλης αυτής εμφανίστηκε στη συγκέντρωση αυτή και στη σχετικά σύντομη ομιλία του, που χαρακτηρίστηκε "Εκθεση Απολογισμού", αναφέρθηκε στο τι έκανε αναφορικά με τα ναρκωτικά. Σημαντική ευθύνη για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση φέρει και η Δικαιοσύνη, η οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανεκτική απέναντι στις ρατσιστικές τρομοκρατικές πράξεις: Το περασμένο φθινόπωρο, είχε αθωωθεί μια ομάδα νεαρών "Σκινς", οι οποίοι, στην πραγματικότητα, είχαν πνίξει ένα νεαρό Τσιγγάνο. Και είναι φυσικό μια τέτοια ανεκτικότητα εκ μέρους της Δικαιοσύνης να ενθαρρύνει στην πράξη την αυξανόμενη τρομοκρατική δραστηριότητα των δεξιών εξτρεμιστικών στοιχείων στην Τσεχία.

Η δραστηριότητα, όμως, αυτή έχει και δυο άλλες πλευρές:

- Η μια είναι η αύξηση της δραστηριότητας μερικών ξένων δυνάμεων στην Τσεχία, δραστηριότητα πολύ γνωστή και φανερή και που φαίνεται και από πολλά άλλα γεγονότα.

- Η άλλη είναι η αποκάλυψη για το ποιες δυνάμεις κρύβονταν πίσω από τα δακρύβρεκτα μελό της "Ανοιξης της Πράγας" και άλλα παρόμοια γεγονότα.

Το τελευταίο, άλλωστε, φαίνεται και από ένα άλλο γεγονός: Σε μια χώρα, όπου οι αντιδραστικές δυνάμεις, συχνά ακραίες, ενθαρρύνονται με όλα τα μέσα, ετοιμάζεται νέος κύκλος διώξεων ενάντια στους ηγέτες του ΚΚ της Τσεχοσλοβακίας.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ