Τετάρτη 5 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Πληροφορίες για εκτεταμένες σφαγές

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-

Πληθαίνουν οι πληροφορίες για την έξαρση της βίας και των αιματοχυσιών ανάμεσα στις αφρικανικές φυλές Χούτου και Τούτσι του Μπουρούντι.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Μπουρούντι Ρόμπερτ Κρούγκερ αποκάλυψε χτες ότι, από την περασμένη Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, τουλάχιστον 150 Χούτου - στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά - του χωριού Γκασόργκε (βορειοανατολικό Μπουρούντι) σφαγιάστηκαν ή δάρθηκαν μέχρι θανάτου από ένοπλους Τούτσι. Ο ίδιος διπλωμάτης υποστήριξε ότι συνέλεξε τις πληροφορίες από τις τελευταίες επισκέψεις που έκανε σε τοπικά νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι πολλά παιδιά χτυπήθηκαν βάναυσα στο κεφάλι με γκλομπ ή πυροβολήθηκαν στα μάτια. Ο Αμερικανός πρεσβευτής, επικαλούμενος μαρτυρίες επιβιωσάντων κατοίκων του χωριού Γκασόργκε, υποστήριξε ακόμη ότι "το χωριό δέχτηκε επίθεση από ένοπλους που φορούσαν στρατιωτικές στολές".

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος του Μπουρούντι Σιλβέστρ Ντιμπαντουνγκάνγια αρνήθηκε ότι οι Τούτσι στρατιώτες ευθύνονται για τις τελευταίες σφαγές, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι "ο στρατός βρίσκεται στις περιοχές αυτές για να προστατεύει το λαό"...

Το ίδιο 24ωρο, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωναν ότι υπάρχουν νέες πληροφορίες για μαζικές δολοφονίες σε άλλα δύο χωριά στο ανατολικό Μπουρούντι. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζήτησε, μάλιστα, από την κυβέρνηση του Μπουρούντι να παράσχει μεγαλύτερη προστασία στους πρόσφυγες της Ρουάντα που ζουν σε στρατόπεδα, ενώ ζήτησε από την Τανζανία να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της, που έκλεισαν την Παρασκευή μετά την έξοδο 50.000 Ρουαντέζων προσφύγων από το Βόρειο Μπουρούντι.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Αμυνας της Τανζανίας συνταγματάρχης Κινάνα αρνήθηκε να απαντήσει στην έκκληση του ΟΗΕ, κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα για αδιαφορία σχετικά με τα όσα δραματικά διαδραματίζονται στο Μπουρούντι και σημειώνοντας ότι η χώρα του "δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις από οπουδήποτε και εάν προέρχονται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ