Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάλπικες εξαγγελίες και ημίμετρα για αγρότες και ΕΒΕ

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, για επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια στους αγρότες και το διάτρητο πλαφόν στα πολυκαταστήματα, αποσκοπούν στην αποτροπή της κλιμάκωσης του αγώνα των ΕΒΕ και των αγροτών, ενώ σε καμιά περίπτωση δε λύνουν τα οξυμένα προβλήματά τους

Στάχτη στα μάτια των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποτρέψει κλιμάκωση του αγώνα τους. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν χτες - μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, στην οποία μετείχαν 11 υπουργοί - οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Βιομηχανίας Κ. Σημίτης.Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να αποτρέψουν νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ΕΒΕ και των αγροτών, οι αρμόδιοι υπουργοί εξάγγελαν κάποια μέτρα περιορισμένης εμβέλειας για τους αγρότες και τους ΕΒΕ - που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και σαν μέτρα "μαϊμούδες" - τα οποία σε καμιά περίπτωση δε λύνουν τα οξυμένα προβλήματα που πλήττουν τα μικρομεσαία νοικοκυριά των αγροτών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η εμμονή της κυβέρνησης, για τη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής, εκφράστηκε τόσο από τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, όσο και του Κ. Σημίτη. Ο πρώτος έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι μόνη λύση για τη... σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, είναι η συνέχιση της σταθεροποιητικής πολιτικής. Προσπαθώντας να εξωραϊσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την αδιαλλαξία της απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων νοικοκυριών, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, υποστήριξε πως η πολιτική της κυβέρνησης, πρέπει να συνεχίσει να διακρίνεται για τη "σταθερότητα, τη συνέπεια, τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία". Στην ουσία, ήταν ένα σαφές μήνυμα προς το ΣΕΒ και τα άλλα κέντρα, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει πολιτική και να θίξει τα "κεκτημένα" της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη, ο οποίος εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν εξαγγέλλονται κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να θιγεί ο νόμος που προβλέπει την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΣΕΑ - ΜΜΕ), με ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αν και αποτελούν παραδοχή από τη σκοπιά της κυβέρνησης, για την καταστροφική δραστηριότητα των πολυκαταστημάτων, δε λύνουν το ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το εμπόριο και η βιοτεχνία. Επίσης, το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, χαρακτηρίζει σαν "ανέξοδες εξαγγελίες" τα όσα ανακοινώθηκαν μετά την κυβερνητική επιτροπή από τους αρμόδιους υπουργούς και επισημαίνει πως "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ούτε με τα ΜΑΤ ούτε με τρικλοποδιές να σταματήσει τους αγώνες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ