Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οικονομία ασθενεί, οι αριθμοί ευημερούν

Αναθεωρημένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το ΑΕΠ, οι ιδιωτικές επενδύσεις και το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκαν περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, έδωσε ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας, επιχειρώντας νε εξωρα'ϊσει την αντιλαϊκή πολιτική

Αναθεωρημένα στοιχεία για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και των ιδιωτικών επενδύσεων για το 1994, παρουσίασε χτες στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,σε μια προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη ότι η συγκεκριμένη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άρχισε να... αποδίδει καρπούς! Επικαλούμενος τα οριστικά στοιχεία, ο υπουργός είπε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε τελικά κατά 1,5%,ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, η αύξηση ήταν 1%.Σύμφωνα με τον υπουργό, η θετική μεταβολή του ΑΕΠ κατά 0,5% σε σχέση με τις προσωρινές εκτιμήσεις, οφείλεται στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής της χώρας κατά 5% και στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 7%.

Πάντως, προκαλεί εντύπωση η μεγάλη απόκλιση, που παρουσίασαν οι οριστικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ, των ιδιωτικών επενδύσεων, και της αγροτικής παραγωγής, σε σχέση με τις προσωρινές εκτιμήσεις που είχαν ανακοινωθεί, λίγους μήνες πριν. Αξίζει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ και τις ιδιωτικές επενδύσεις, διαφέρουν σημαντικά και από εκείνα που είχε δώσει η κυβέρνηση στον ΟΟΣΑ, αλλά και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, που είδε την περασμένη βδομάδα το φως της δημοσιότητας, αναφερόταν ότι το 1994 το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1%. Η ίδια εκτίμηση υπήρχε για το ΑΕΠ και στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν 20 περίπου μέρες.

Ασυμφωνία, επίσης, υπάρχει και για την εξέλιξη των ιδιωτικών επενδύσεων και της αγροτικής παραγωγής. Για τις ιδιωτικές επενδύσεις το οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος (Μάρτης '95) αναφέρει ότι μειώθηκαν το 1994 κατά 0,8%,ενώ χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέφερε ότι αυξήθηκαν κατά 7%.Για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής το 1994, υπάρχουν τρεις επίσημες εκδοχές. Αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρει αύξηση 1%,η χτεσινή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας όπου ομιλεί για αύξηση 5% και τέλος, η εκτίμηση του υπουργού Γεωργίας Γ. Μωραϊτη,που έγινε τις μέρες των αγροτικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την οποία η αύξηση της αγροτικής παραγωγής το 1994 ήταν 10%.Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα "σύγκλισης" που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ότι το αγροτικό ΑΕΠ την περίοδο 1994 - 1999 θα παρουσιάσει για όλα τα χρόνια μηδενική μεταβολή.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ