Σάββατο 8 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Να μπουν στο τραπέζι διαλόγου τα προβλήματα

Υπόμνημα της ΣΕΑ - ΜΜΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων

Την αμετάκλητη απόφαση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, να μην αναστείλουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους κατά τη διάρκεια του διαλόγου που εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, και ακόμα παραμένει στον αέρα, επισημαίνει η κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ - ΜΜΕ) στο υπόμνημα που έστειλε χτες στους αρμόδιους υπουργούς, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, και Εμπορίου, καθώς και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Η ΣΕΑ - ΜΜΕ για άλλη μια φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες που συνεπάγεται για την εθνική οικονομία η βίαιη συρρίκνωση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαιτίας των τεράστιων συσσωρευμένων προβλημάτων που δημιούργησε και εξακολουθεί να συντηρεί η συνολική πολιτική αφανισμού τους που επιβάλλεται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Για το λόγο αυτό, τονίζεται στο υπόμνημα, επιβάλλεται να αναστραφεί άμεσα η σημερινή αρνητική πορεία των ΜΜΕ και να τεθούν στο τραπέζι του ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου τα προβλήματα των ΕΒΕ προκειμένου να εκτιμηθεί ο σημαντικός ρόλος τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ξεκινήσει η άρση των προβλημάτων τους με την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών για τις ΜΜΕ.

Τα θέματα που ζητούν άμεση λύση και πρέπει να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, όπως προβάλλονται στο υπόμνημα της ΣΕΑ, είναι τα εξής:

1. Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων",που υπερφορολογούν τους ΕΒΕ ενώ την ίδια στιγμή νομιμοποιούν τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου. Ζητούν ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα φορολογεί την κάθε επιχείρηση ανάλογα με την πραγματική φοροδοτική της ικανότητα. Μόνο ένα τέτοιο σύστημα, τονίζεται, που θα προκύψει μέσα από τον ειλικρινή διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα, είναι δυνατό να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να εφαρμοστεί με φερεγγυότητα. Επίσης, ζητούν κατάργηση του συντελεστή 35% για ΟΕ, ΕΕ και Συνεταιρισμούς.Τέλος, στο θέμα της φορολογίας, οι ΕΒΕ δίνουν άμεση προτεραιότητα στον εντοπισμό και στην καταγραφή της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής για το πραγματικό χτύπημά τους καθώς και στην κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.

2. Περιορισμός της δράσης των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων με συγκεκριμένα μέτρα:

  • Μη έκδοση άδειας σε περιοχές κάτω των 50.000 κατοίκων.
  • Περιορισμός στα 1.000 τ. μ. για περιοχές μέχρι 200.000 κατοίκους.
  • Καθιέρωση χιλιομετρικής απόστασης.
  • Απαγόρευση πολλαπλής παρουσίας με θυγατρικές οποιασδήποτε μορφής.
  • Απαγόρευση εγκατάστασης σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές για ευνόητους εθνικούς λόγους.
  • Αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και των παραπλανητικών προσφορών.
  • Χτύπημα των εναρμονισμένων πρακτικών προμηθειών και πωλήσεων.
  • Μέτρα αντιμετώπισης της πρακτικής προμηθειών και εκπτώσεων για τα ράφια που εξοντώνουν τη μικρή παραγωγή.

3. Νέο ωράριο λειτουργίας της αγοράς με περιορισμό των ωρών λειτουργίας και ορισμό έναρξης και λήξης και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.

4. Αναστολή εφαρμογής των διατάξεων περί "απελευθέρωσης" της επαγγελματικής στέγης και θέσπιση διατάξεων για πραγματική προστασία της επαγγελματικής στέγης.Η ΣΕΑ τονίζει ότι στις 31 Αυγούστου χιλιάδες ΜΜΕ θα γίνουν θύματα εξώσεων ή του εκβιασμού των ιδιοκτητών.

5. Θέσπιση νέου χρηματοδοτικού πλαισίου στήριξης των ΜΜΕ με την εγγύηση του κράτους και επιδότηση του επιτοκίου.Παράλληλα, ζητούν προσαρμογή των αναπτυξιακών κινήτρων στις δυνατότητες των ΜΜΕ, κατάργηση του κατώτατου ορίου επένδυσης, ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών προϊόντων, όπως είναι οι εταιρίες αμοιβαίων εγγυήσεων, οι συνεταιριστικές τράπεζες κλπ.

6. Θεσμοθέτηση του συνδικαλιστικού πόρου,που κρίνεται απαραίτητη για τη στήριξη της οικονομικής αυτοδυναμίας του συνδικαλιστικού κινήματος των ΜΜΕ.

Τέλος, ζητούν να μπουν στο τραπέζι του διαλόγου μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως το χωροταξικό, η λειτουργία Βιοτεχνικών Πάρκων, τα δίκτυα υποστήριξης, η ανάπτυξη φορέων υποστήριξης, η επαγγελματική κατάρτιση, η εισαγωγή καινοτομιών και νέων τεχνολογιών, η ανάπτυξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

  • Την επέκταση και ένταση των αγώνων της, αποφάσισε η ΣΕΑ Αθήνας στην προχτεσινή της συνεδρίαση. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι η αγωνιστική διάθεση των μικρομεσαίων βρίσκεται στο ζενίθ και η απόφαση για διήμερο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και βιοτεχνιών στις 10 και 11 Μάη ήταν ομόφωνη. Τέλος, καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενημέρωση των μελών τους, και διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει σοβαρά τα προβλήματα των ΕΒΕ, καθώς οι μέχρι σήμερα εξαγγελίες δεν αποτελούν λύσεις στα προβλήματα.

Μέτρα για το "θεαθήναι" και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΜΜΕ είναι αυτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα, καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, που τονίζει ότι ο αγώνας κάτω από τέτοιες συνθήκες επιβάλλεται να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί. Και η ΟΒΣΘ καλεί με τη σειρά της όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να είναι σε επιφυλακή και τους ΕΒΕ να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς αγώνες τα προβλήματά τους δε θα λυθούν.

  • Χτες η ΣΕΑ - ΜΜΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης, στο πλαίσιο των επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση, ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι τα προβλήματα των ΕΒΕ πρέπει να αντιμετωπιστούν με την πολιτική βούληση και τη συνεργασία όλων των κομμάτων.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ