Τετάρτη 12 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για ταξική Πρωτομαγιά

Αντιμέτωπη με την πιο σφοδρή επίθεση σε όλο το φάσμα των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων της, αλλά και με την πιο εκτεταμένη ανεργία, βρίσκει η φετινή Πρωτομαγιά την εργατική τάξη. Το περιεχόμενο, που θα δοθεί στις εκδηλώσεις του γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Εργατιάς, απασχολεί ήδη τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και οργανώσεις. Αν και από τα πρώτα κιόλας μηνύματα είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού οι διαφορετικές αντιλήψεις, αυτό που με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο μπορεί να υπογραμμιστεί, είναι ότι κανείς πια δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην οξύτητα των προβλημάτων των εργαζομένων. Μπροστά στην αναγκαιότητα να μην πάρουν οι εκδηλώσεις επετειακό χαρακτήρα, αλλά να γίνουν βήμα προβολής των εργατικών διεκδικήσεων και ανάδειξης της ανάγκης για τη συγκρότηση μετώπου πάλης των συνδικάτων και των εργαζομένων ενάντια στην ανεργία, στην ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης, που επιχειρείται με "ευαγγέλιο" τη "Λευκή Βίβλο" των πολυεθνικών, στην εξελισσόμενη νέα έφοδο ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση.

Οι στόχοι αυτοί δεν τίθενται γενικά και αόριστα, ούτε ξεκομμένα ή, πολύ περισσότερο, σε αντίθεση, ο ένας από τον άλλο. Η καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας δεν περνά μέσα από την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, που προωθούν οι πολυεθνικές και οι "ευρωευαγγελιστές". Είναι, επιτέλους, η ώρα το εργατικό κίνημα να προβάλει με τον πιο αποφασιστικό, με τον πιο μαχητικό και συντονισμένο τρόπο το αίτημα για τη μείωση του ωραρίου εργασίας, για το 7ωρο - 35ωρο - πενθήμερο ΧΩΡΙΣ καμιά μείωση στις αποδοχές του εργαζόμενου. Ολοι γνωρίζουν πως από τότε που κατακτήθηκε το 8ωρο, με το αίμα και τους αγώνες των εργατών του Σικάγου, ο πλούτος της ανθρωπότητας πολλαπλασιάστηκε. Υπολογίζεται σήμερα ότι η μείωση του ωραρίου εργασίας μόνο κατά μία ώρα τη μέρα δίνει τη δυνατότητα για απασχόληση σε 250 χιλιάδες άνεργους στην Ελλάδα. Είναι, επιτέλους, η ώρα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να απλώσει προστατευτικά τις φτερούγες του στο πιο αποκλεισμένο τμήμα της εργατικής τάξης, στους άνεργους και να ζητήσει μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, με την αύξηση και την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας. Είναι, επιτέλους, ώρα να φανεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα συνεπές με τον εαυτό του και να προβάλει μαχητικά τη θέση του για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και την υιοθέτηση των προτάσεών του για ένα βιώσιμο σύστημα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ασφάλισης και ανθρώπινες συντάξεις...

Οι κομμουνιστές συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους για το πλαίσιο γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, με άξονα τα μεγάλα προβλήματα και τις κορυφαίες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης. Σήμερα, σε συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ, αναμένεται να ξεκαθαριστεί η θέση και των άλλων δυνάμεων. Οχι απέναντι στις προτάσεις που κατατέθηκαν, αλλά απέναντι στα ίδια τα προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων. Οπως και να έχει πάντως το πράγμα, ένα είναι βέβαιο: Οτι η Πρωτομαγιά και φέτος δε θα είναι επετειακή, ούτε οι εκδηλώσεις για το γιορτασμό της είναι δυνατόν να μετατραπούν σε βήμα συναίνεσης και "κοινωνικού εταιρισμού". Οτι η εργατική τάξη θα αναδείξει τον ΤΑΞΙΚΟ χαρακτήρα της, θα προβάλει τα αιτήματα και τα οράματά της, θα αποτίσει με τον τρόπο που πρέπει φόρο τιμής σε όσους έπεσαν για τα δίκια της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ