Τετάρτη 12 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Διαδηλώσεις για τα 76 χρόνια από τη δολοφονία του Ε. Ζαπάτα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Μεξικού πραγματοποίησαν χτες δεκάδες χιλιάδες πολίτες και με βασικό σύνθημα "γη, δικαιοσύνη, δημοκρατία και ελευθερία" γιόρτασαν την 76η επέτειο από το θάνατο του Εμιλιάνο Ζαπάτα, ηγετικής φυσιογνωμίας της Μεξικανικής Επανάστασης (1910 - 1920).

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των ινδιάνων ανταρτών του Νοτίου Μεξικού και καταδίκασαν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας του Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο, ενώ οι υποστηριχτές του "Ανεξάρτητου Προλεταριακού Κινήματος" απαίτησαν την απελευθέρωση των ηγετών τους που συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή.

Κινητοποιήσεις με τον ίδιο δυναμικό παλμό πραγματοποιήθηκαν το ίδιο 24ωρο σε όλη τη νότια πολιτεία Τσιάπας, όπου εκατοντάδες υποστηριχτές των ανταρτών του "Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας" κατέλαβαν δημόσια κτίρια και τις εγκαταστάσεις ραδιοφωνικών σταθμών.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον τέσσερα άτομα βρήκαν το θάνατο και άλλα εννέα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις υποστηρικτών της κυβέρνησης με ομάδα ενόπλων το περασμένο 48ωρο στην πόλη Μπαδεμία του Νότιου Μεξικού. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περίπου 40 ένοπλοι μασκοφόροι εισήλθαν στην πόλη καλώντας τους κατοίκους της να καταταγούν στον "Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό των Ζαπατιστών". Οι τοπικές αρχές ισχυρίζονται ότι οι αιματηρές συγκρούσεις άρχισαν μετά την άρνηση των κατοίκων να συνταχθούν με τους μασκοφόρους. Οι τοπικοί δημοτικοί παράγοντες απέδωσαν το επεισόδιο στους Ζαπατίστας, υποστηρίζοντας πως η κάλυψη του προσώπου με μάσκες του σκι αποτελεί συνηθισμένη τακτική των ανταρτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ