Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί συνέπειας

Εύστοχο και εξαιρετικά επίκαιρο το κεντρικό σύνθημα που αποφάσισε να προβάλει η ΓΣΕΕ στο φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς: Τριάντα πέντε ώρες δουλιά τη βδομάδα - πλήρης απασχόληση! Θα έλεγε κανείς ότι το σύνθημα αυτό, στα δυο του σκέλη, απαντά στη γενική προσπάθεια που γίνεται για την επέκταση της μερικής απασχόλησης και την προώθηση μέτρων γενικής αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, με την προβολή και την επιβολή της... άποψης ότι η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με το μοίρασμα της υπάρχουσας απασχόλησης, της φτώχειας και της περιθωριοποίησης. Ερχεται, λοιπόν, η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση με αυτή τη θέση και φαίνεται να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την πλήρη απασχόληση και να διεκδικήσει δραστική μείωση της ανεργίας με τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μείωση ασφαλώς των αποδοχών των εργαζομένων.

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Και είναι δυνατόν τα συνθήματα, από μόνα τους, αν δε στηρίζονται από συγκεκριμένη πολιτική και συγκεκριμένες πράξεις, να προσφέρουν κάτι το χειροπιαστό στα συμφέροντα και τον αγώνα των εργαζομένων; Οχι, βέβαια. Η μέχρι τώρα δράση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, όπως αυτή καθορίζεται από τους προσανατολισμούς και τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της, δε βρίσκεται, δυστυχώς, σε αρμονία με το γράμμα και, πολύ περισσότερο, το πνεύμα του συνθήματος. Ούτε και η κωλυσιεργία, που δείχνει η ίδια η πλειοψηφία στην αποσαφήνιση, συνολικά, του περιεχομένου του γιορτασμού της φετινής Πρωτομαγιάς, είναι καλός οιωνός για το τι τελικά θα πράξει. Η ολομέλεια της διοίκησης, που συγκαλείται τη Δευτέρα, θα δείξει ασφαλώς πού πάνε τα πράγματα. Στην ίδια ολομέλεια, εξάλλου, θα δοκιμαστεί εκ των πραγμάτων η φερεγγυότητα όλων απέναντι στο κεντρικό σύνθημα της Πρωτομαγιάς, αφού θα συζητηθεί η στάση που θα πρέπει να κρατήσει η ΓΣΕΕ απέναντι στο πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής "για την απασχόληση".

Το πόρισμα αυτό, που έχει κατατεθεί ήδη στη διαβόητη Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως πιστό αντίγραφο της "Λευκής Βίβλου" και περιλαμβάνει μέτρα - φωτιά, όπως: Επέκταση της μερικής απασχόλησης και γενικά των "ευέλικτων μορφών εργασίας", με την εξασφάλιση μάλιστα ειδικών κινήτρων γι' αυτό στους εργοδότες. Απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές. Σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας, όπως ακριβώς επιθυμεί ο ΣΕΒ. Υπονόμευση και αυτών των επιδομάτων ανεργίας, με τη μετατροπή τους σε "κουπόνια εργασίας" κλπ. Ο ΣΕΒ χτες, διά του ΙΟΒΕ, ζήτησε να επιταχυνθεί η πορεία επιβολής αυτών των μέτρων, απαίτησε "επείγουσες μεταρρυθμίσεις" στην κοινωνική ασφάλιση, στην αγορά της εργασίας κλπ. Η ΓΣΕΕ τι θα πράξει; Θα απορρίψει, όπως οφείλει, το τερατούργημα της διυπουργικής επιτροπής; Θα αποφασίσει, πολύ περισσότερο, να μπει επικεφαλής σ' έναν αγώνα για να μην γίνουν πράξη τα μεσαιωνικά μέτρα της "Λευκής Βίβλου" που περιέχει το πόρισμα; Η θα ακολουθήσει την "πεπατημένη" της εμπλοκής της σ' έναν"κοινωνικό διάλογο" με προδιαγεγραμμένη κατάληξη, όπως δείχνουν οι πρώτες τοποθετήσεις στελεχών της πλειοψηφίας; Από τη στάση της στο συγκεκριμένο θέμα, θα κριθεί και η συνέπειά της απέναντι σ' αυτό που η ίδια αποφάσισε να προβάλει σαν κεντρικό σύνθημα της Πρωτομαγιάς. Γιατί, πώς να το κάνουμε, δε γίνεται να λέει "ναι" και στο 35ωρο - πλήρη απασχόληση, "ναι" και στα μέτρα απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ