Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Στο περιθώριο η ουσία

Σημαντικές οι σημερινές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρωσίας, στο περιθώριο της Διάσκεψης που ολοκληρώνει τις εργασίες της στη Βουλιαγμένη

Το περιθώριο της Διάσκεψης των χωρών - μελών της Παρευξείνιας Συνεργασίας που χτες ξεκίνησε τις εργασίες της στη Βουλιαγμένη, κρύβει περισσότερο ενδιαφέρον από τις συζητήσεις της ολομέλειας των 11 υπουργών Εξωτερικών και υψηλών αξιωματούχων που επιχειρούν να βρουν τρόπους προώθησης της οικονομικής συνεργασίας. Ισως γιατί οι όποιες αποφάσεις και συμφωνίες είναι εξαιρετικά επισφαλείς ως προς την υλοποίησή τους, αφού στην Παρευξείνια Συνεργασία ο ανταγωνισμός μεταξύ κάποιων χωρών - μελών, όπως για παράδειγμα Ελλάδας - Τουρκίας ή Τουρκίας - Ρωσίας, είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες.

Στο περιθώριο όμως των εργασιών της Διάσκεψης, σήμερα, πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν δύο σημαντικές συναντήσεις οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, επιφυλάσσουν "χειροπιαστά" και άμεσα πολιτικά αποτελέσματα. Πρόκειται για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Ρωσίας και Βουλγαρίας που αφορά στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη και για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας που, προφανώς αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρωσίας και επιθυμεί οι υπουργοί εξωτερικώνΚ. Παπούλιας,Πιρίνσκι και Κόζιρεφ να επαναβεβαιώσουν την πολιτική βούληση των τριών χωρών για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού που θα μεταφέρει τα ρωσικά πετρέλαια από το Νοβοσιμπίρσκ στο Μπουργκάς και από κει στην Αλεξανδρούπολη,παρακάπτοντας τα Στενά του Ελλησπόντου.Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί αν είναι δυνατό να αποσπάσει από αυτή τη συνάντηση μια δήλωση - δέσμευση, καθώς ανησυχεί από τις ταλαντεύσεις της Μόσχας, η οποία μη επιθυμώντας να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, εξετάζει την ιδέα που προωθεί κυρίως η Γερμανία, ο αγωγός να καταλήγει στην Ανατολική Θράκη σε τουρκικό έδαφος.

Τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, Παπούλια και Ινονού,η ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσε να την αποφύγει, αν ήταν δυνατό, καθώς πραγματοποιείται μόλις λίγες μέρες μετά από την εκδήλωση των έντονων αμερικανονατοϊκών πιέσεων για διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η ελληνική κυβέρνηση, καθώς κρίνει ότι οι αμερικανονατοϊκές προτάσεις για τη ρύθμιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων μεροληπτούν υπέρ της Τουρκίας επιθυμεί να αποφύγει την πραγματοποίηση συναντήσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με την Τουρκία. Για τον λόγο αυτό η ελληνική πλευρά επιδιώκει η αυριανή συνάντηση Παπούλια - Ινονού να κινηθεί αυστηρά σε τυπικά πλαίσια.

Χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου σε χαιρετισμό των εργασιών της Διάσκεψης σημείωσε την "ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην ΟΣΕΠ, η οποία διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας καθώς και της πολιτικής συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στηρίζουν το σχέδιο Ελλάδα - Ρωσία (2011-12-10 00:00:00.0)
Ικανοποίηση ΗΠΑ από την ενεργειακή πολιτική (2007-06-13 00:00:00.0)
Ελληνοτουρκικοί διαγκωνισμοί στα Βαλκάνια (1998-04-16 00:00:00.0)
Κλίμα "διαλόγου" (1996-05-24 00:00:00.0)
Παρευξείνιες συναντήσεις (1995-04-13 00:00:00.0)
Σε κλίμα αναμονής (1995-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ