Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

Προς Ομοσπονδιακή Ευρώπη

Ταύτιση απόψεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε υπερεθνικά κέντρα

Δέκα θέσεις περιλαμβάνει το σχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Το σχέδιο συνέταξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής και της ΝΔΜ. Κεφαλογιάννης.Από την αρχή ξεκαθαρίζουν: "Το νέο κείμενο της συνθήκης πρέπει να κινείται σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση", ενώ τάσσονται υπέρ της απόκτησης από την Ενωση"αξιόπιστης κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας". Αναπτύσσοντας εξάλλου χτες στην Επιτροπή ο Μ. Κεφαλογιάννης τις θέσεις του σχεδίου, τόνισε ότι η Δυτικο - Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να απορροφηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το σχέδιο θα συζητηθεί σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, και θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Α. Μαγκάκη.Η τελική συζήτηση ορίστηκε να γίνει στις 29/5. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του τελικού κειμένου στην Ολομέλεια της Βουλής.Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος,σημείωσε ότι τελικά τόσο το ΠΑΣΟΚ, έστω και κεκαλυμμένα, όσο και η ΝΔ, συμφωνούν στην ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης, που σημαίνει εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε ξένα κέντρα. Συμφωνούν επίσης στην κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνας, περιορίζοντας τη συζήτηση μόνο στον βαθμό κατάργησης του βέτο. Την ίδια θέση έχουν και για τους τομείς ασφάλειας και δικαιοσύνης. Ακολούθως τόνισε ότι τα δύο κόμματα μόνο φαινομενικά εκφράζουν αντιρρήσεις στην Ευρώπη δύο ή πολλών ταχυτήτων. Τα όσα δε υποστηρίζουν περί κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, λέγονται χρόνια, απλώς για να ωραιοποιηθεί η κατάσταση. Επίσης πρόσθεσε ότι μόνο στα λόγια λένε για την κατοχύρωση της ισοτιμίας των μικρών κρατών, περιορίζοντας όμως την αντίστασή τους μόνο στην υπεράσπιση της ελληνικής γλώσσας. Αναφερόμενος ο βουλευτής του ΚΚΕ στα περί διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον προσχωρήσει στη λογική αυτή να γίνει με τον όρο να σταθεροποιηθεί σ' αυτές τις χώρες ο καπιταλισμός.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Π. Ζακολίκος,ανακοίνωσε ότι στις 19/4 θα συγκληθεί στο Παρίσι άτυπη διάσκεψη των προέδρων των Εθνικών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, προκειμένου να εξεταστεί το πώς θα μετάσχουν τα εθνικά κοινοβούλια στη συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα είναι εκτός της συζήτησης που διεξάγεται.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ