Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Χρειάζονται μεγαλύτερες τομές εκδημοκρατισμού

Στο βαθμό που αυτή δεν καταργείται, υπογράμμισε ο Αντ. Σκυλλάκος χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση του κώδικα δικαστικού Σώματος των ενόπλων δυνάμεων

Μεγαλύτερες τομές εκδημοκρατισμού στον τομέα της στρατιωτικής δικαιοσύνης - εφόσον αυτή υπάρχει ακόμη και δεν έχει πραγματοποιηθεί η κατάργησή της, όπως προτείνει το ΚΚΕ και ισχύει ως διεθνή τάση - ζήτησε ο βουλευτής του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος κατά τη χτεσινή συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του κώδικα δικαστικού Σώματος των ενόπλων δυνάμεων. Αναλύοντας τη θέση του ΚΚΕ γενικά για το ζήτημα της στρατιωτικής δικαιοσύνης ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι "εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη τόσο για το αν θα πρέπει να υπάρχει στρατιωτική δικαιοσύνη όσο και για τις σχέσεις εκτελεστικής εξουσίας και δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Στις προτάσεις που κάναμε για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προτείνουμε την κατάργηση της στρατιωτικής δικαιοσύνης ή το ελάχιστο να διατυπωθεί έτσι η συνταγματική διάταξη, ώστε να μπορούν οι δικαστές που ασχολούνται με τα στρατιωτικά ποινικά αδικήματα να περάσουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης".

Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις συγκεκριμένες διατάξεις του κώδικα ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέκρινε έντονα τη στάση των άλλων κομμάτων που ενώ κατά τη συζήτηση για το Σύνταγμα προτείνουν την εκλογή της ηγεσίας της τακτικής δικαιοσύνης, σιωπούν για τη θεσμοθέτηση τέτοιου μέτρου όσον αφορά τη στρατιωτική δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως με το καθεστώς που εισάγει ο κώδικας για διορισμό της ηγεσίας της στρατιωτικής δικαιοσύνης από το ΚΥΣΕΑ δύναται, στον ένα ή στον άλλο βαθμό να επηρεάζονται αποφασιστικά από την εκάστοτε κυβέρνηση όλα τα στρατιωτικά δικαστικά όργανα.

Ακόμη ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε λεπτομερώς σε διατάξεις του κώδικα που είναι αυταρχικότερες και συντηρητικότερες από τις ανάλογες που ισχύουν για την τακτική δικαιοσύνη, γεγονός που δείχνει τη φιλοσοφία που διέπει τη σκέψη της κυβέρνησης και που αποδεικνύει ότι συνεχίζει να ισχύει η ξεπερασμένη αντίληψη ότι η στρατιωτική δικαιοσύνη είναι κάτι το ξεχωριστό από την υπόλοιπη δικαιοσύνη. "Εν πάση περιπτώσει - κατέληξε ο κομμουνιστής βουλευτής - εμείς ζητάμε μεγαλύτερες τομές στον τομέα της στρατιωτικής δικαιοσύνης και ενόψει και της τροποποίησης του Συντάγματος θα προσπαθήσουμε ό,τι προχωρήσει στην τακτική δικαιοσύνη τουλάχιστον να προχωρήσει και στη στρατιωτική δικαιοσύνη". Με βάσει αυτό το σκεφτικό σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να υπερψηφίσει τον κώδικα.

Υπέρ του κώδικα ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η Πολιτική Ανοιξη, ενώ η ΝΔ τον καταψήφισε με το σκεπτικό ότι διαταράσσει την πειθαρχία στις ένοπλες δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ