Κυριακή 16 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οριστική λύση ζητούν τα συνδικάτα

Ενδειξη ότι η "μαύρη εργασία" ειδικά των αλλοδαπών εργαζομένων είναι ανεξέλεγκτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά,αποτελεί και το γεγονός ότι στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με τις άδειες που δόθηκαν σε αλλοδαπούς εργαζόμενους κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, δεν αναφέρεται καν ο κλάδος του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το δεύτερο τρίμηνο του 1994 χορηγήθηκαν26.542 άδειες σε αλλοδαπούς εργαζόμενους, ενώ κατά το ίδιο τρίμηνο του 1993 χορηγήθηκαν 28.161 άδειες. Η μείωση που εμφανίζεται στον αριθμό των αδειών εργασίας που χορηγήθηκαν, δε συνεπάγεται και τη μείωση του αριθμού των αλλοδαπών που σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς σήμερα φτάνουν τις 500 χιλιάδες! Συνεπώς οι άδειες που χορηγήθηκαν μόλις αγγίζουν το 5,3% των ξένων εργατών!

Ο γραμματέας της Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών ΠλοίωνΣτάθης Γιαμουρίδης σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί επισήμανε: "Οσον αφορά τη Ζώνη, οι ανασφάλιστοι αποτελούν για τους εργοδότες φτηνό εργατικό δυναμικό, αφού τους εκμεταλλεύονται από το πρωί ως το βράδυ ή και παραπάνω για ένα κομμάτι ψωμί. Εμείς έχουμε ζητήσει στην 5μελή επιτροπή ελέγχου στη Ζώνη να συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΙΚΑ, προκειμένου να καταγράφονται οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και να τους χορηγείται άδεια εργασίας. Το λιμεναρχείο απλά μετά από καταγγελία μπορεί να συλλάβει τους ανασφάλιστους αλλοδαπούς, να δοθεί και κάποιο... πρόστιμο στο συνεργείο και τελείωσε. Ομως το πρόβλημα διαιωνίζεται".

Από την πλευρά το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά με ανακοίνωσή του σχετικά με τα τελευταία κρούσματα "μαύρης εργασίας" σημειώνει ότι: "Σε μία περίοδο που η ανεργία έχει φουντώσει στην επισκευαστική Ζώνη και χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν για μήνες να πραγματοποιήσουν ημερομίσθιο, είναι τουλάχιστον πρόκληση με την ανοχή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, της Λιμενικής Αστυνομίας, να παρουσιάζονται τέτοια μελανά κρούσματα στον εργασιακό μας χώρο της Ν/Ζώνης, όπως είναι η "μαύρη εργασία" των αλλοδαπών και Ελλήνων εργαζομένων". Τονίζει ακόμα ότι οι αρμόδιοι έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη "να σταματήσετε να μας λέτε λόγια και να δίνετε υποσχέσεις και να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση που να δίνει οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ