Τετάρτη 26 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Απαράδεκτες επιλογές της ΔΕΠΑ και άλλων ΔΕΚΟ

Το ΚΚΕ, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, που κατατέθηκε στη Βουλή, καταγγέλλει το γεγονός ότι η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου και άλλες ΔΕΚΟ προμηθεύονται από ξένες επιχειρήσεις διάφορα υλικά και δεν αξιοποιούν τις προγραμματικές συμφωνίες για τη στήριξη της ντόπιας παραγωγής

Τις απαράδεκτες λύσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο θέμα της Δημοτικής Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) έφεραν στη Βουλή, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός και Ορέστης Κολοζώφ. Με την ερώτηση αυτή, οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις που ανήκουν στο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης), καθώς και το υπουργείο Δημοσίων Εργων προωθούν τις προμήθειές τους (για υλικό έργων) με τρόπο που δεν ευνοεί την εγχώρια παραγωγή. Αντίθετα, με τις προμήθειες αυτές, δίνεται προτίμηση σε προϊόντα που δημιουργούν ανεργία και συμβάλλουν στη διάλυση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Σε αρκετές περιπτώσεις - καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - υιοθετούνται λύσεις που είναι ακριβότερες για το φορέα που πραγματοποιεί τις προμήθειες και δημιουργούν σκέψεις για "διαπλεκόμενα συμφέροντα και σκανδαλώδεις επιλογές". Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τον αρμόδιο υπουργό Βιομηχανίας να διευκρινίσει εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει επειγόντως τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών με ελληνικές βιομηχανίες για σωλήνες και άλλα υλικά που κατασκευάζονται στη χώρα μας, καθώς και εάν προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει στη ΔΕΠΑ, ώστε να προτιμηθούν σε όλες τις διακλαδώσεις σωλήνες και άλλα εξαρτήματα παραγόμενα στη χώρα μας.

Στο κείμενο της ερώτησης, που απευθύνεται στον υπουργό Βιομηχανίας Ερευνας και Τεχνολογίας και Εμπορίου, επισημαίνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Το γεγονός ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε για τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου διάμετρο σωλήνων που δεν κατασκευάζονται στην Ελλάδα,με τη δικαιολογία ότι η όλη λύση ήταν ελαφρά φθηνότερη από την υιοθέτηση διπλών σωλήνων μικρότερης διαμέτρου. Με αυτό τον τρόπο διοχετεύτηκαν παραγγελίες δεκάδων δισ. δρχ. στο εξωτερικό, οδήγησαν εργοστάσια, και μάλιστα υπό δημόσιο έλεγχο, σε κλείσιμο (π. χ. ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ), στερήθηκαν της μεγαλύτερης αξιοπιστίας που παρέχει ο διπλός αγωγός σε περίπτωση βλάβης.
  • Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται σήμερα με δημοπρασίες για κλάδους, για τους οποίους γίνονται τέτοιες επιλογές διαμέτρων ώστε να αποκλείονται οι εγχώριοι κατασκευαστές, ενώ πραγματοποιούνται και κλειστοί διαγωνισμοί που απευθύνονται μόνο σε ξένους. Αναφέρεται σαν παράδειγμα η διακήρυξη της ΔΕΠΑ (ΡΤ 85/94, που υπογράφτηκε στις 16/9/94) για σωλήνες του κλάδου προς Καβάλα. Σημειώνεται ότι με τις διαμέτρους που κατασκευάζονται στη χώρα μας θα μπορούσε και φθηνότερα να γίνει το έργο κατά μερικά δισ. δρχ. και να διοχετευτεί πάνω από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου, που προβλέπεται να εισάγουμε απ' τη Ρωσία, ακόμα και μετά 15 - 20 χρόνια.
  • Αποφεύγεται η σύναψη προγραμματικών συμφωνιών - για σωλήνες και άλλα υλικά που κατασκευάζονται στη χώρα μας - με ελληνικές βιομηχανίες, παρόλο που ακόμα και οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφήνουν σχετικό "παράθυρο", αφού για τα ενεργειακά δίκτυα κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μέχρι το 1997.

Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τον αρμόδιο υπουργό Βιομηχανίας να διευκρινίσει:

1) Αν είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης (ως κύριος μέτοχος της ΔΕΠΑ και υπεύθυνος για της προμήθειες των Δήμων, ΔΕΥΑ κλπ.) να προωθήσει επειγόντως τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών με ελληνικές βιομηχανίες για σωλήνες και άλλα υλικά που κατασκευάζονται στη χώρα μας;

2) Αν θα παρέμβει στη ΔΕΠΑ, ώστε να προτιμηθούν σε όλες τις διακλαδώσεις σωλήνες και άλλα εξαρτήματα παραγόμενα στη χώρα μας;

Τέλος καλείται ο κ. υπουργός να καταθέσει στη Βουλή τη μελέτη της ΔΕΠΑ, μαζί με όλα τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, που δικαιολογούν την επιλογή μεγάλων διαμέτρων για τον κλάδο της Καβάλας, καθώς και το σκεπτικό του κλειστού διαγωνισμού, που πραγματοποίησε ανάμεσα σε ξένους μόνο οίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ