Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Βήμα προς τον αφοπλισμό;

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Με ταχύτατους ρυθμούς προωθείται η εκτόνωση της κατάστασης στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς η καθοριστική ημερομηνία της 15ης Σεπτέμβρη, που θα σημάνει την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων, είναι προ των πυλών και οι εταίροι στη "σπαζοκεφαλιά" που ονομάζεται Βορειοϊρλανδικό, εμφανίζονται σχετικά ανυπόμονοι να τελειώσουν (;).

Ενα ακόμα βήμα έγινε προς αυτή την κατεύθυνση, μετά τη συναπόφαση της ιρλανδικής και βρετανικής κυβέρνησης, για τη σύσταση μίας επιτροπής διαπιστευμένης να προωθήσει και να ολοκληρώσει τον αφοπλισμό και των έξι παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στη Βόρεια Ιρλανδία. Ετσι, θα "εξασφαλιστεί" η πρόοδος των συνομιλιών και η πιθανή ευτυχής κατάληξή τους, που τόσο ευελπιστούν τα περισσότερα εμπλεκόμενα μέρη και ιδιαιτέρως η βρετανική κυβέρνηση.

Η Βρετανίδα υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Μο Μόουλαμ, και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ρέι Μπερκ, υπογράφοντας τη συμφωνία χτες, εναπέθεσαν και τις τελευταίες τους ελπίδες στο να υπάρξει μία κινητικότητα και εμπιστοσύνη, ώστε να αρχίσει ο αφοπλισμός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. "Δεν πρόκειται να εξαναγκάσουμε κανένα μέρος να αρχίσει τον αφοπλισμό". "Ελπίζουμε ότι όχι μόνο ο ΙΡΑ αλλά και οι εξτρεμιστές Ενωτικοί θα θελήσουν να αρχίσουν τον αφοπλισμό των ενόπλων τμημάτων τους", δήλωσαν και οι δύο μετά την 90λεπτη συνάντησή τους που κατέληξε στην υπογραφή της συμφωνίας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους για τη θέση των δύο κυβερνήσεων και τη θέλησή τους οι φετινές διαπραγματεύσεις, επιτέλους, να οδηγήσουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Αυτή η εβδομάδα είναι καθοριστική για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, καθώς θα αποφασιστεί η συμμετοχή του πολιτικού σκέλους του ΙΡΑ (Σιν Φέιν), στις επίσημες διαπραγματεύσεις. Ο ΙΡΑ που έχει κηρύξει μονομερή εκεχειρία από τις 20 Ιούλη, έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για τη συμμετοχή, μία προοπτική όμως που είχε προκαλέσει τη σφοδρότατη των Ενωτικών Προτεσταντικών κομμάτων, που είχαν κατηγορήσει τη βρετανική κυβέρνηση για "ενδοτισμό στους τρομοκράτες του ΙΡΑ" και είχαν απορρίψει κατηγορηματικά να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των συνομιλιών μαζί τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ