Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρση του αποκλεισμού παρά τις αλληλοκατηγορίες

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε μια εμφανή προσπάθεια να δώσει δείγματα καλής θέλησης και πιθανώς να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση ήρε, χτες, τον αποκλεισμό της Βηθλεέμ. Λίγη ώρα μετά την αναπάντεχη απόφαση, Παλαιστίνιοι σχημάτιζαν ουρές στην είσοδο της πόλης για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συναντήσουν τους συγγενείς τους μετά από 28 ημέρες αυστηρού αποκλεισμού.

Στις τέσσερις το απόγευμα απομάκρυναν οι Ισραηλινοί στρατιώτες το οδόφραγμα που απέκλειε τη βόρεια είσοδο της Βηθλεέμ. Ηδη, αρκετοί Παλαιστίνιοι είχαν εισέλθει, νωρίτερα, στην πόλη μετά την ανακοίνωση της άρσης του αποκλεισμού από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμνόν Σαχάκ.

Εντούτοις, νωρίς χτες το πρωί, ένταση επικράτησε στο οδόφραγμα καθώς 50 Παλαιστίνιοι βουλευτές και ισλαμιστές κληρικοί, ξεκινώντας από την Ιερουσαλήμ, κατευθύνθηκαν προς τη Βηθλεέμ και προσπάθησαν να συναντηθούν με διαδηλωτές που ξεκίνησαν από το κέντρο της πόλης και ακολούθησαν την ακριβώς αντίστροφη πορεία. Τελικά, μετά από ορισμένους διαπληκτισμούς, τα ισραηλινά στρατεύματα απώθησαν τους συγκεντρωμένους χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Παρά την απόφαση άρσης του αποκλεισμού της Βηθλεέμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτόξευσε, εκ νέου, κατηγορίες εναντίον του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, περί υπόθαλψης και υποκίνησης των βίαιων διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη, τις τελευταίες ημέρες, τακτική που, κατά τον Νετανιάχου, στοχεύει στην καλλιέργεια "κατάλληλου εκρηκτικού κλίματος" ενόψει της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, στην περιοχή μέσα στο Σεπτέμβρη.Τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όσο και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας απέφυγαν να αιτιολογήσουν την απόφαση άρσης του αποκλεισμού της Βηθλεέμ, καθώς είναι γνωστό ότι οι ισραηλινές αρχές εκτιμούσαν ότι στη Βηθλεέμ κρύβονται οι εγκέφαλοι της αιματηρής βομβιστικής επίθεσης στην αγορά της Ιερουσαλήμ, στις 30 Ιούλη, που στοίχισε τη ζωή σε 16 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των βομβιστών. Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, σχολίαζαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί, με την απόφαση αυτή, να κατευνάσει τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των θρησκευτικών κύκλων, με κυρίαρχο το Βατικανό, που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση της πρόσβασης των πιστών στον τάφο της Ραχήλ.

Διαχωρίζει τη θέση της η "Χαμάς"

Την προσήλωσή της στη λαϊκή αντίσταση κατά του Ισραήλ, ακόμα και υπό τη μορφή του ένοπλου αγώνα διακήρυξε, χτες, η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση "Χαμάς" με προκήρυξή της, που απεστάλη στα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ιερουσαλήμ. Στην ανακοίνωσή της η "Χαμάς" υπογραμμίζει ότι οι διαφορές που χωρίζουν τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς είναι τεράστιες και ότι δεν μπορούν να γεφυρωθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χρονοτριβή» το σχέδιο Νετανιάχου λένε οι Παλαιστίνιοι (2009-05-08 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες επιδρομές και δολοφονίες, υπό κατοχή (2002-11-28 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια και αποκλεισμός πριν την άφιξη Ολμπράιτ (1998-10-03 00:00:00.0)
Σχετική ηρεμία μετά τις συγκρούσεις (1998-09-15 00:00:00.0)
Ανησυχούν οι ΗΠΑ, ένταση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη (1998-04-02 00:00:00.0)
Εκρηκτική ατμόσφαιρα στην Ιερουσαλήμ (1997-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ