Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Απόφαση του Κοινοβουλίου κατά Πλάβσιτς

ΠΑΛΕ.-

Τις αποκλειστικές εξουσίες της Προέδρου πάνω στις Ενοπλες Δυνάμεις του σερβοβοσνιακού στρατού αφαίρεσε το Κοινοβούλιο στο Πάλε, αναθέτοντας τη διοίκηση του στρατεύματος σε μία συλλογική αρχή.

Ετσι, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στη Ζαχορίνα, (κοντά στο Σαράγεβο), ανακοινώθηκε η τροποποίηση του νόμου σχετικά με την Αμυνα και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική ανακοίνωση, η προεδρία"υποχρεώνεται να αποδεχτεί το νέο ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμυνας (CSD)", αφού, όπως υποστηρίζεται, το μέτρο αποσκοπεί στη "διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας και της ενότητας του στρατού και του λαού" προκειμένου να προστατευτούν από "μονομερείς και παράνομες αποφάσεις της Προέδρου στο θέμα της άμυνας και του στρατού".

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Νέας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πιέζεται ασφυκτικά από τις ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν επιμόνως την παρέμβασή του στη σερβοβοσνιακή πολιτική κρίση, με αντάλλαγμα την άρση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Σερβίας.

Η Ουάσιγκτον κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να πείσει τον Μιλόσεβιτς να στηρίξει την Πρόεδρο Μπλιάνα Πλάβσιτς έναντι των πολιτικών του Πάλε που υποστηρίζουν τον πρώην ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς... Οπως, μάλιστα, υποστηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές, "το στοίχημα είναι μεγάλο" για το Σέρβο ηγέτη, μιας που τα οικονομικά προβλήματα στην ΟΝ Γιουγκοσλαβίας παραμένουν κρίσιμα.

Μάλιστα, μέσα στο περασμένο 24ωρο "εντάθηκαν" οι φήμες που ήθελαν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επισκέπτεται τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Ωστόσο, οι φήμες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν - τουλάχιστον χτες - από τα ίδια τα γεγονότα, παρά την ανακοίνωση των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων που έλεγε πως ζητήθηκε να επιτρέψουν πιθανή προσγείωση στο βοσνιακό έδαφος του αεροσκάφους του Μιλόσεβιτς...

Οπως, και να 'χει, μέχρι να τελειώσει αυτή η εβδομάδα οι "πιέσεις" αναμένεται να κορυφωθούν, καθώς αναμένεται να φτάσει στην περιοχή και ο Αμερικανός απεσταλμένος στην πρώην Γιουγκοσλαβία Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ. Ο Γκέλμπαρντ θα έχει επαφές με ηγέτες της περιοχής για να συζητήσει, όπως λέγεται, για τις δημοτικές εκλογές στη Βοσνίας που έχουν προγραμματιστεί για τις 13 και 14 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ