Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Σκανδαλώδεις απροσεξίες σε αποθήκες ραδιενεργών αποβλήτων!

ΤΟΚΙΟ .-

Σε έντονες δηλώσεις προέβη ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ριουτάρο Χασιμότο, με αφορμή την προχτεσινή αναγγελία διαρροής ραδιενεργών αποβλήτων που γινόταν τα τελευταία 30 (!) χρόνια σε αποθήκη στον Αντιδραστήρα Ενέργειας και Πυρηνικών Καυσίμων, στην Τοκαϊμούρα, στις ακτές του Ειρηνικού.

Χαρακτηρίζοντας "απίστευτο" το γεγονός ότι η διαρροή προκλήθηκε γιατί τα ραδιενεργά απόβλητα φυλάσσονταν μέσα σε σκουριασμένα (!) βαρέλια, επέρριψε τις ευθύνες στην κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας, που, όπως υπογράμμισε, "έκανε τα στραβά μάτια επί τριάντα χρόνια"!

"Είναι απίστευτο το γεγονός ότι η εταιρία δεν έκανε τίποτα, παρά το γεγονός ότι είχε δεχτεί προειδοποιήσεις από την Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας, ήδη από το 1982", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χασιμότο.

Η διαρροή γινόταν από περίπου 2.000 βαρέλια, που το καθένα περιείχε 200 λίτρα αποβλήτων - με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας - που προέρχονταν από την επεξεργασία ουρανίου. Τα βαρέλια βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο, εκτεθειμένα στη βροχή και η διαρροή προκλήθηκε επειδή τα βαρέλια σκούριασαν.

Ο Ριουτάρο Χασιμότο έστρεψε τα βέλη του και στην κατεύθυνση της αξιοπιστίας της Υπηρεσίας Επιστημών και Τεχνολογίας, που επιβλέπει τη λειτουργία της Εταιρίας Ανάπτυξης των Αντιδραστήρων Ενέργειας και Πυρηνικών Καυσίμων.

Τα σχόλια του Χασιμότο, που έγιναν σε σκληρή γλώσσα, απηχούν την έντονη αντίδραση που προκάλεσε στην ιαπωνική κοινωνία η αποκάλυψη του σκανδάλου.

Το περασμένο 48ωρο, η κρατική Εταιρία Ανάπτυξης των Αντιδραστήρων Ενέργειας και Πυρηνικών Καυσίμων παραδέχτηκε ότι επί 30 χρόνια γινόταν διαρροή ραδιενέργειας από απόβλητα, που ήταν αποθηκευμένα σε μονάδα επεξεργασίας βορειοανατολικώς του Τόκιο.

Οι εγκαταστάσεις όπου έγινε η διαρροή βρίσκονται στην Τοκαϊμούρα, στις ακτές του Ειρηνικού, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικώς του Τόκιο. Μάλιστα, εκεί κοντά, τον περασμένο Μάρτη είχε γίνει έκρηξη με συνέπεια 35 εργαζόμενοι να βρεθούν εκτεθειμένοι σε χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Η έκρηξη αυτή ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ