Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εντονες διεργασίες στο Εθνικό Κόμμα

Ακολουθούν την παραίτηση Ντε Κλερκ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-

Εντονες διεργασίες παρατηρούνται στο νοτιοαφρικανικό Εθνικό Κόμμα μετά την προχτεσινή, αιφνιδιαστική παραίτηση του πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, από την ηγεσία της παράταξης.

Ολα έχουν μπει στην τελική ευθεία για την επιλογή του νέου αρχηγού, καθώς ο διάδοχος του Ντε Κλερκ αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο τρέχον 15ήμερο.

Ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ παραιτήθηκε προχτές, όχι μόνον από το "τιμόνι" της παράταξης, που θεωρείται η ισχυρότερη εντός της λευκής νοτιοαφρικανικής κοινότητας, αλλά και από την ενεργό πολιτική, διότι, όπως ισχυρίστηκε, έβγαλε αυτή την απόφαση "μετά από βαθιά σκέψη και εξαιτίας της συνειδητοποίησης των ευθυνών μου προς τους αγωνιστές του κόμματος και της Ν. Αφρικής".

Επικρατέστεροι υποψήφιοι - διάδοχοι στην ηγεσία του Εθνικού Κόμματος θεωρούνται ο Ερνους Κράιελ (πρωθυπουργός της επαρχίας του Δυτικού Ακρωτηρίου) και ο Μαρτίνους βαν Σάλκουγιουκ, που θεωρείται από τα επιφανή διοικητικά στελέχη του Εθνικού Κόμματος. Πάντως, είναι γεγονός ότι η παραίτηση Ντε Κλερκ σημειώθηκε σε μία περίοδο που η παράταξη της αξιωματικής... "συμπολίτευσης" (η οποία συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ν. Μαντέλα) διχάζεται από έντονες πολιτικές διαφορές αλλά και αποσκιρτήσεις σημαντικών στελεχών, όπως ο Ραλφ Μάγιερ.

Ετσι, οι προγραμματισμένες για το 1999 γενικές εκλογές στη Νότια Αφρική θα διεξαχθούν χωρίς τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές των πρώτων πολυφυλετικών δημοκρατικών εκλογών του 1993, δηλαδή χωρίς τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, μέχρι πρότινος ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της λευκής νοτιοαφρικανικής κοινότητας, και τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας και αρχηγό του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, Νέλσον Μαντέλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ