Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στις επάλξεις για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών

Αποκαλυπτικές δηλώσεις της Β. Παπανδρέου. Μόνο έργο της κυβέρνησης η αύξηση των κονδυλίων που δίνονται προς το μεγάλο κεφάλαιο

Ενα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της διανομής κονδυλίων σε μεγαλοεπιχειρηματίες και παράλληλα η απαλλαγή του κράτους από επιχειρήσεις που του ανήκουν. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και της υφυπουργού Α. Διαμαντοπούλου,σε μια συνέντευξη που δόθηκε μόνο και μόνο για "να περάσουν" το μήνυμα ότι το υπουργείο έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο.

Η απλόχερη διανομή των κονδυλίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε και το μοναδικό επίτευγμα που εμφάνισε η Β. Παπανδρέου, συνδέεται με το λεγόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας (ΕΠΒ), το οποίο εντάσσεται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ανέρχεται στο ύψος των 2,8 δισ. ECU (σε σημερινές τιμές μεταφράζεται σε 840 δισ. δρχ. περίπου). Σ' αυτό το πρόγραμμα στηρίζεται όλη η "εκσυγχρονιστική" βιομηχανική ανασυγκρότηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διαχείρισή του έχει ανατεθεί έναντι 1,5 δισ. δρχ. σε κοινοπραξία με επικεφαλής την ΠΛΑΝΕΤ. Το πρόγραμμα, αφού αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων, κύρια εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων των επιχειρηματιών - οι οποίοι ανάγκασαν ακόμη και τον πρωθυπουργό να δηλώσει ότι δεν μπορούμε να μοιράζουμε χρήματα στον αέρα όπως κάποιοι απαιτούν - εμφανίζει ήδη αυξημένους ρυθμούς, χάρη στα "αμβλυμένα κριτήρια", με τα οποία δίνονται οι επιδοτήσεις. Για να πάρουμε μια γεύση των κριτηρίων αυτών, αρκεί να αναφέρουμε ότι με βάση τις επιδοτήσεις στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου, κάθε υποσχόμενη (που συνήθως δεν πραγματοποιείται) νέα θέση εργασίας στοιχίζει περίπου 70 εκατομμύρια δραχμές, όταν για πολύ μικρότερα ποσά καταδικάζουν ολόκληρες επιχειρήσεις στην αφάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, στις 20 Αυγούστου 1997 οι απορροφήσεις για το σύνολο του προγράμματος ανέρχονταν σε 20,5%, δηλαδή 176 δισ. δρχ. Στα τρία χρόνια εφαρμογής του ΕΠΒ έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται συνολικά 576 επιχειρηματικά σχέδια και ειδικές επενδύσεις (άρθρα 23α και 23β) εκ των οποίων 178 στο 23α και 398 στο 23β, συνολικού ύψους 488 δισ. δρχ. Παράλληλα έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 19 δικτύων επιχειρήσεων (clusters) στα οποία συμμετέχουν συνολικά 215 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό δράσης 11,7 δισ. δρχ. Ταυτόχρονα χρηματοδοτούνται έργα σε 7 Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) και 5 ΒΙΠΕ - ΒΙΟΠΑ (Βιοτεχνικά Πάρκα) συνολικού προϋπολογισμού 14,530 δισ. δρχ. Στο μεταξύ αναμένεται μέσα στο 1997 η υλοποίηση των προγραμμάτων για τις ΜΜΕ συνολικού προϋπολογισμού 101 δισ. δρχ.

Η άλλη πλευρά

Την ίδια στιγμή που το χρήμα ρέει άφθονο και ζεστό στα ταμεία των επιχειρήσεων, επιταχύνονται οι διαδικασίες των εταιριών ΚΕΡΑΦΙΝΑ, ΜΕΛ, ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και ΣΟΦΤΕΞ προκειμένου να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα εκποίησης που λήγει στο τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα και στα πλαίσια του να κλείσει ο ΟΑΕ μέσα στο 1998, όπως έχει εξαγγελθεί, 20 εταιρίες του Οργανισμού που βρίσκονταν ήδη υπό εκκαθάριση, πέρασαν στη διαχείρισή του με σκοπό επίσης μέχρι τέλους του 1997 να έχουν εκκαθαριστεί.

Οσον αφορά το καυτό θέμα του σταθμού της ΔΕΗ στη Φλώρινα, η υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε χτες ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να συμπτυχθούν οι διαδικασίες επιλογής του ανεξάρτητου εκτιμητή, ο οποίος θα επανεξετάσει το τίμημα ανάθεσης των 179,5 δισ. δρχ. σε κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρία "Προμηθέας Γκας" του ομίλου Κοπελούζου. Η υπουργός χαρακτήρισε τις σκληρές δηλώσεις, που αντάλλασσαν τελευταία για το θέμα της Φλώρινας κυβερνητικά στελέχη, διαφορετικές απόψεις οι οποίες και οδήγησαν στην επιλογή πρόσληψης ανεξάρτητου εκτιμητή. Επιβεβαίωσε πάντως ότι το έργο θα γίνει.

παρουσίασε ως το μ' χτες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, ως επιτυχημένο έργο του υπουργείου που εποπτεύει. Από την άλλη και δίνοντας το στίγμα της μονομερούς πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στην ίδια συνέντευξη εκφράστηκε το άγχος τόσο της υπουργού όσο και της υφυπουργού Α. Διαμαντοπούλου που διαχειρίζεται τον τομέα αυτό, να ξεμπερδεύουν μια ώρα νωρίτερα με την αποβιομηχάνιση της χώρας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) που αποδείχτηκε τελικά ότι είναι ίσως και ο μόνος ασφαλής τρόπος να οδηγήσεις μια επιχείρηση στο κλείσιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ