Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1998
Διεργασίες για ακόμα πιο σκληρή λιτότητα

Υπό τον εκβιασμό της κρισιμότητας της επόμενης χρονιάς για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων

Η κατάλληλη προετοιμασία της κοινής γνώμης, να δεχτεί τη συνέχιση και παραπέρα ένταση της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, αναδεικνύεται σε μείζον θέμα της κυβερνητικής προπαγάνδας και του οικονομικού επιτελείου. Παράλληλα, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις οι διάφοροι αρμόδιοι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Κοινός τόπος των σεναρίων αυτών, η επιβολή και η βαρβαρότητα των οποίων θα εξαρτηθεί και από το πόσο οι επιλογές της κυβέρνησης θα συναντήσουν τη λαϊκή αντίδραση και αντίσταση, είναι η κλιμάκωση της λιτότητας και το 1998, στο όνομα της ένταξης της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

Τα παραπάνω προκύπτουν από το περιεχόμενο της χτεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και το διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Τ. Γιαννίτση, αλλά και από την... ανεπίσημη πληροφόρηση στην οποία προχώρησαν αμέσως μετά παράγοντες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού και του υπουργού, σχετικά με το αντικείμενο της σύσκεψης.

Κοινός παρονομαστής των πληροφοριών αυτών, είναι ότι το 1998 - και τα επόμενα χρόνια - θα αποτελέσει έτος "σφιχτής" εισοδηματικής πολιτικής, της τάξης του 2,5%, εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, περικοπών των επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού προς τους φορείς του δημοσίου και γενικότερα μέτρων που εντάσσονται στη συνολική κυβερνητική κατεύθυνση για "λιτότητα στο κράτος". Ολα αυτά βέβαια στο όνομα της "εθνικής ανάγκης" για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, για την οποία το 1998 θεωρείται κρίσιμο έτος. Σε σχέση μ' αυτό, απερχόμενος από τη χτεσινή σύσκεψη ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε πως "πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι το '98 θα είναι ένα έτος κρίσης για την ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης", συμπληρώνοντας λίγο αργότερα ότι πρωταρχικοί στόχοι στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι ο πληθωρισμός και το έλλειμμα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Η εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα θα συμβαδίζει με τον προβλεπόμενο για το 1998 πληθωρισμό. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα "σύγκλισης" προβλέπει πληθωρισμό 2,5% (αρχή - τέλος), σχεδιάζεται να ανακοινωθεί εισοδηματική πολιτική της τάξης του 2 - 2,5% Στην πραγματικότητα βέβαια οι αυξήσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων - σε περίπτωση που προκριθεί ένα τέτοιο και όχι κάποιο χειρότερο σενάριο - θα υπολείπονται ακόμα και από το ποσοστό αυτό, αφού είναι γνωστές οι κυβερνητικές αλχημείες, να παρουσιάζεται ως εισοδηματική πολιτική το άθροισμα των δύο αναπροσαρμογών που γίνονται στους μισθούς στη διάρκεια του έτους. Ως γνωστόν, η εισοδηματική πολιτική, που θα εφαρμοστεί στο δημόσιο τομέα, θα αποτελέσει "μπούσουλα" για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών στην υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Ιδιωτικοποίηση, μέσω της εισαγωγής ενός πακέτου μετοχών τους στο Χρηματιστήριο κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ, άλλων 10 περίπου Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) στην επόμενη τριετία. Μεταξύ των ΔΕΚΟ που θα προωθηθούν προς ιδιωτικοποίηση θα είναι οι Οργανισμοί των Λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ), θυγατρικές της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ κλπ.
  • Υλοποίηση των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου, χωρίς επιπλέον φόρους για την ώρα - όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται επίσημα - πέρα από ένα ενδεχόμενο μείωσης της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα. Ας σημειωθεί πάντως ότι ακόμη κι αν δεν επιβληθούν νέοι φόροι, μία σειρά ρυθμίσεων που προωθούνται, όπως είναι η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η αύξηση των τεκμηρίων κλπ, θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους φορολογούμενους.
  • Μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, μέσα από τον περιορισμό των επιχορηγήσεων προς τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και τις ΔΕΚΟ, την κατάργηση και συγχώνευση μιας σειράς φορέων του δημοσίου, καθώς και τον περιορισμό των προσλήψεων σύμφωνα με το καθεστώς: "1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις". Αποφασίστηκε ακόμη οι επιχορηγήσεις να εξετάζονται πλέον από μηδενική βάση, κάτι που δεν είναι άσχετο με τις προωθούμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ του Γ. Παπαντωνίου και της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου, με αντικείμενο την πορεία του πληθωρισμού. Ενόψει της συγκεκριμένης σύσκεψης, η Βάσω Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, επιχείρησε να αμβλύνει την "κόντρα" που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες με τον Γ. Παπαντωνίου για τον πληθωρισμό, κάνοντας λόγο για θεαματική βελτίωση του πληθωρισμού. Επίσης, στο πνεύμα των προχτεσινών δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα, επανέλαβε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά τους τρόπους επίτευξης της μείωσης του πληθωρισμού, λόγος για τον οποίο πραγματοποιούνται συσκέψεις όπως η σημερινή.

Η ακίνητη περιουσία

Ανάμεσα στους τρόπους άντλησης πρόσθετων εσόδων που έχει εφεύρει η κυβέρνηση είναι και η λεγόμενη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ του Γ. Παπαντωνίου, του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και του προέδρου της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ), Ν. Γιακουμέλου. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το σχέδιο δράσης της ΚΕΔ από δω και στο εξής. Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί από την ΚΕΔ περίπου 8.000 με 9.000 ακίνητα που θα αξιοποιηθούν μέσω της εκποίησής ή της εκμίσθωσής τους. Εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, μιλούν για έσοδα της τάξης των 5-6 δισ. δρχ. το 1997 από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ενώ προσδοκούν έσοδα γύρω στα 15 δισ. δρχ. για το 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ