Σάββατο 30 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Καμιά υποχώρηση. Λάθος καταλάβατε... "

Δηλώσεις Τούρκου υπουργού για την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό. "Δεν περιμένουμε θερμό επεισόδιο" δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου

Οι τουρκικές κυβερνήσεις των τελευταίων 5 ετών έδωσαν λανθασμένα στην Ευρώπη την εντύπωση ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό, λέει ο σημερινός εκπρόσωπος της τουρκικής κυβερνήσεως. Ο Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, υπεύθυνος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και για τις τουρκοκυπριακές υποθέσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" ότι "λόγω της λανθασμένης πολιτικής που εφαρμόστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δόθηκε στην Ευρώπη η εντύπωση ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό, για την ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση". Ο κ. Γκιουρέλ επισήμανε πως "έναντι της λανθασμένης εντύπωσης που δόθηκε στις 6 Μαρτίου 1995 δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δεσμεύει τώρα τη σημερινή κυβέρνηση".

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Γκιουρέλ λέει ότι η σημερινή κυβέρνηση ενθάρρυνε τον κ. Ντενκτάς να συνεχίσει τις συνομιλίες που γίνονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών. "Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ κ. Ντενκτάς είχε κάποιες ανησυχίες πριν από τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και στο Μοντρέ, όμως εμείς ως μια νέα κυβέρνηση τονίσαμε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα ", είπε και κατέληξε ότι "ο κ. Ντενκτάς τελικά σκέφθηκε το εξής, ότι θα πρέπει να πάω εκεί για να εξηγήσω το πώς βλέπει το θέμα ο Τουρκοκυπριακός λαός και ποιες είναι οι παράμετροι έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί κάποια λύση".

Η κυπριακή κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Κύπρου δεν έδωσε την εντύπωση ότι αναμένεται θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους, αλλά αυτό που αναμένεται είναι κρίσιμες μεν, αλλά ειρηνικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανόλης Χριστοφίδης. Ανέφερε επίσης ότι δεν πιστεύει πως οι Τούρκοι θα υλοποιήσουν τις απειλές για πόλεμο, γιατί, εξήγησε, ο πόλεμος δε λύνει ποτέ προβλήματα, και αυτό πρόσθεσε, το έχει συνειδητοποιήσει και η τουρκική πλευρά.

Από τουρκικής πλευράς, επισήμανε ο Μανόλης Χριστοφίδης, υπάρχουν ανακοινώσεις, απειλές και προκλήσεις, τις οποίες η πλευρά μας έχει χρέος να αντιμετωπίσει και να παίρνει τα δέοντα μέτρα, αλλά, τόνισε, "δε μιλούμε για θερμά επεισόδια".

Τέλος, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση "βλέπει" να δοκιμάζεται η αντίδραση Λευκωσίας και Αθήνας, από ένα καλά μελετημένο σχέδιο διαφόρων παραγόντων, με προκλήσεις όπως οι δηλώσεις Ντίνι και Ντενκτάς, ο Μ. Χριστοφίδης απάντησε: Οι κινήσεις στην πολιτική διπλωματία μοιάζουν με σκάκι και πρέπει να γίνονται με πολλή προσοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ