Σάββατο 30 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Νέο ευαγγέλιο για την κυβέρνηση

Σε προσπάθεια εξωραϊσμού της νέας συνθήκης επιδόθηκαν χτες ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Υφυπουργός Εσωτερικών: Το Αμστερνταμ προσδιορίζει τις εξελίξεις. Γ. Θεωνάς: Να μιλήσουν οι λαοί με δημοψήφισμα

Σε προσπάθεια "εξωραϊσμού" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της συμφωνίας του Αμστερνταμ, που έθεσε τις βάσεις για την εφαρμογή ακόμα πιο σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής αναλώθηκαν, χτες, παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, σε συνάντηση που συγκάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών και των Ελλήνων - μελών της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, όπου μετέχουν αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ίδιο το θέμα της συνάντησης "ανταλλαγή εμπειριών και διαμόρφωση κοινών θέσεων που θα εξυπηρετούν τα τοπικά και εθνικά συμφέροντα στο πλαίσιο της ΕΕ" ήταν μάλλον προσχηματικό.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας δήλωσε πως η πορεία της χώρας ορίζεται από τα όσα αποφασίζονται σε υπερεθνικό επίπεδο, καθώς "το Αμστερνταμ αποτελεί πια γεγονός και οι αποφάσεις του προσδιορίζουν το στίγμα των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν".

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατηφόρης υποστήριξε ότι στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, στην ολλανδική πρωτεύουσα, υπήρξε "περιορισμένη πρόοδος" στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, "αλλά και αυτό αποτελεί επιτυχία". Ετερος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Τσάτσος ισχυρίστηκε ότι στο Αμστερνταμ έγιναν "σπουδαία βήματα μπροστά", καθώς στο τελικό κείμενο που υπογράφηκε από τους αρχηγούς των κρατών περιλήφθηκαν κεφάλαια για ύπαρξη διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ και για την απασχόληση.

Ο Γ. Θεωνάς

Τα πράγματα έβαλε στη θέση τους ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.Υπενθύμισε πως στο Αμστερνταμ υπογράφηκε το γερμανικής έμπνευσης Σύμφωνο Σταθερότητας, που επιβάλλει τη σκληρή, μονεταριστική πολιτική συνέχισης της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Πως προβλέπει, μάλιστα, και χρηματικές ποινές για όσα κράτη - μέλη δε μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο - κριτήριο για την ένταξή τους στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Συμπλήρωσε πως στο Αμστερνταμ αποφασίστηκε οι πόροι της ΕΕ, που διατίθενται για την εξυπηρέτηση των διαφόρων πολιτικών της να παραμείνουν στο 1,27% του ΑΕΠ της. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως είπε, με τα ίδια χρήματα να πρέπει να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές αυτές, αλλά και η προσπάθεια διεύρυνσης της ΕΕ, με την ένταξη 5 ή 6 νέων κρατών στους κόλπους της, ενώ ούτε ένα ECU δε δίνεται από τα ταμεία της για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ καταγγέλθηκε από πολλούς φορείς ως υπεύθυνη για τη σκληρή πολιτική συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων και για το δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ. Πως η συμφωνία του Αμστερνταμ δεν έκανε βήματα άρσης των προηγούμενων και πως, αντίθετα, έθεσε και τις βάσεις στρατικοποίησης της ΕΕ, με την προοπτική της πλήρους ενσωμάτωσης σ' αυτήν της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Σχολιάζοντας τα περί "διαφάνειας" ο Γ. Θεωνάς τόνισε το γεγονός ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Υπουργών μένουν απόρρητα ακόμα και για το Ευρωκοινοβούλιο. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ΕΕ, προκειμένου οι ίδιοι οι λαοί να αποφασίσουν γι' αυτήν.

"Φουκαριάρικη" στήριξη

Με μελανά χρώματα μίλησε για την ΕΕ ο ευρωβουλευτής της ΠΟΛΑΝ Ν. Κακλαμάνης,που χωρίς να διαφοροποιηθεί από το πλαίσιο ύπαρξης της ΕΕ τόνισε πως αν δε λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας το όλο οικοδόμημα θα τιναχτεί στον αέρα. Αντίθετα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκης,ανακάλυψε τι φταίει με την Ευρώπη. Το "πρόβλημα πολιτικής ηγεσίας" την οποία χαρακτήρισε "ανεπαρκέστατη με κριτήριο τις ανάγκες". Αποδεικνύοντας πως παραμένει σταθερός στο στόχο, αναφέρθηκε στην ανάγκη για "πολιτική ενοποίηση" των κρατών - μελών, βρίσκοντας λίγη τη μέχρι σήμερα συναίνεση. "Η συναίνεση των 15 είναι χαμηλής ποιότητας και φουκαριάρικη" είπε.

Για τις συνενώσεις

Στη διάρκεια περιορισμένης έκτασης συζήτησης που έγινε και για τις συνενώσεις, η Βέρα Νικολαϊδου που μετέχει στην Επιτροπή Περιφερειών ως πρώην δήμαρχος Νίκαιας, απάντησε στους ισχυρισμούς του υφυπουργού περί περιορισμένων αντιδράσεων ότι "αντιδρούν περισσότερες από τις μισές κοινότητες της χώρας". Τόνισε, επίσης ότι οι αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες, καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν προβλέπει καν κριτήρια συνένωσης και μέτρα στήριξης.

Σε ρόλο συνηγόρου της κυβέρνησης εμφανίστηκε και πάλι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκης λέγοντας ότι η "ιδέα του "Καποδίστρια" πρέπει να υλοποιηθεί παρά τις πιτσικουλιές (!) και τις μικρότητες που κάνουν κάποιοι για τις έδρες των νέων δήμων".

  • Με ανακοίνωσή της η ΠΟΛΑΝ, έκανε σαφές ότι στηρίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα. Η μόνη της διαφοροποίηση είναι ότι ζητά διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, όπου χρειάζεται, για να εξασφαλιστεί και η συναίνεση των πολιτών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ