Σάββατο 30 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
Προς πανελλαδική κινητοποίηση

Με πανελλαδική κινητοποίηση θα κλιμακώσει τον αγώνα της για την απόσυρση του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Στο διάστημα που θα προηγηθεί, η Επιτροπή προτείνει να συγκεντρωθούν όλες οι αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων που τάσσονται κατά των αναγκαστικών συνενώσεων για να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, για προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Να γίνουν λαϊκές συγκεντρώσεις σε όλους τους νομούς, όπου θα διατρανωθεί η αντίθεση στο προτεινόμενο σχέδιο και η αποφασιστικότητα για την ακύρωσή του. Να γίνουν δημοψηφίσματα σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες. Να τοποθετηθούν πανό κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Να σταματήσει ο διασυρμός των αιρετών.

Στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αγώνα κατά των αντιαναπτυξιακών και φορομπηχτικών σχεδίων της κυβέρνησης, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους δήμους και κοινότητες που αντιδρούν στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" να συντονιστούν μαζί της, δημιουργώντας Συντονιστική Επιτροπή κατά νομό. Καλεί, ακόμα, τις κοινότητες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν εμπλακεί σε έριδες για την έδρα των νέων δήμων, παραπλανημένοι από τις υποσχέσεις των τοπικών επιτροπών των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων(ΤΕΔΚ) και άλλων παραγόντων, να εγκαταλείψουν αυτή την τακτική και να συμπαραταχτούν μαζί της. "Η διαμάχη αυτή δεν οδηγεί πουθενά και υπάρχει ο κίνδυνος, αν οι συνενώσεις προχωρήσουν, να "βουλιάξουν" όλοι μαζί", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή. Στην ανακοίνωσή της, ανάμεσα σε άλλα ζητά από την κυβέρνηση: Να αποσύρει το σχέδιο για την κατάργηση των κοινοτήτων. Να αποδώσει όλα όσα οφείλει μέχρι σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

"Εγινε πια φανερό ότι η κυβέρνηση δε στοχεύει στην ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά στη συρρίκνωσή της. Το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" δεν απαντά στο μεγάλο ερώτημα "γιατί ερήμωσε η ελληνική επαρχία". Επιπλέον δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν για τους νέους δήμους θα είναι περισσότερα. Αντίθετα, το μεγάλο βάρος θα κληθούν να το σηκώσουν και πάλι οι δημότες με αύξηση των ανταποδοτικών τελών και με συρρίκνωση των όποιων υπηρεσιών προσφέρονται σήμερα (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, αγροτικά ιατρεία, σχολεία, κλπ.), καταλήγει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή.

  • Μετά από πιέσεις των κοινοταρχών η ΤΕΔΚ Σάμου συνεδρίασε τελικά και πήρε απόφαση κατά των αναγκαστικών συνενώσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ