Σάββατο 30 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο λόγος τώρα στους εκπαιδευτικούς

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να εισηγηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και συλλαλητήριο στις 4 Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένο πρόγραμμα με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πρότεινε η ΔΕΕ

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και συλλαλητήριο στις 4 Σεπτέμβρη, καθώς και την επίσπευση των Γενικών Συνελεύσεων της Οργανωτικής Ι, εισηγείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ στις Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη, πρόταση όμως που "δεν απαντάει σήμερα στην ανάγκη δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο και δεν περιέχει το στοιχείο της κλιμάκωσης", όπως σχολιάζει ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" στο ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση η ΠΑΣΚ ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε "φιλολαϊκό" το νομοσχέδιο, η ΔΑΚΕ,δέσμια και των θέσεων της ΝΔ, το αντιμετωπίζει με τη λογική των επιμέρους βελτιώσεων και της μη σύγκρουσης. Η "Συνεργασία" (ΣΥΝ) κινείται στη λογική της σύνθεσης, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πραγματικούς εμπνευστές και τους στόχους των μέτρων (άλλωστε ο πολιτικός φορέας της υπερακοντίζει στο θέμα της επετηρίδας και της αξιολόγησης), γι' αυτό και οι προτάσεις τους είναι αντίστοιχες με την πολιτική και ιδεολογική αποτίμηση του χαρακτήρα των μέτρων.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) πρότεινε 24ωρη απεργία στις 4 Σεπτέμβρη με συλλαλητήρια, 24ωρη στις 12 του μηνός (ήταν ανοιχτή και απεργία από 11/9), αφού στις 11/9 θα είχε προηγηθεί και ενημέρωση των μαθητών για να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια στις 12/9. Επίσης, πρότεινε Γενικές Συνελεύσεις στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη και Ολομέλεια των Προέδρων στις 20/9. Αφού απορρίφτηκε η πρόταση της ΔΕΕ (ψηφίστηκε μόνο από τις "Παρεμβάσεις"), μετά η ΔΕΕ, κάνοντας προσπάθεια να υπάρχει πρόταση με κλιμάκωση στον κλάδο, ψήφισε 24ωρη στις 4/9, με τη δέσμευση όμως να γίνει η Ολομέλεια των Προέδρων το αργότερο στις 20/9. Ομως ούτε αυτή η πρόταση συγκέντρωσε την πλειοψηφία (υπέρ 4).

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δυνάμεις: Η ΠΑΣΚ πρότεινε μόνο την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 4 Σεπτέμβρη, η ΔΑΚΕ 3ωρη στάση και συλλαλητήρια στις 4/9 και ΓΣ στις αρχές Οκτώβρη, αποκλείοντας όμως παραπέρα σύγκρουση και η "Συνεργασία" 24ωρη απεργία στις 4/9 με συλλαλητήρια και ΓΣ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Μετά από την τελευταία πρόταση της ΔΕΕ, η ΔΑΚΕ αποδέχτηκε την 24ωρη στις 4/9, χωρίς όμως να περιέχει το στοιχείο της συνέχειας και της σύγκρουσης. Ετσι, με 6 ψήφους υπέρ ("Συνεργασία", ΔΑΚΕ - Παρεμβάσεις) εγκρίθηκε η "συνθετική" πρόταση της "Συνεργασίας" για 24ωρη στις 4/9 με συλλαλητήριο και επίσπευση των ΓΣ.

Η ΔΕΕ δεν ψήφισε αυτή την πρόταση, γιατί, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ και οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Σάββας Σάββας, "δεν είναι πρόταση που απαντάει σήμερα στην ανάγκη δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο και δεν περιέχει το στοιχείο της κλιμάκωσης. Προτάσεις που δεν απελευθερώνουν τη δυναμική και δε συνδέουν τους αγώνες του σήμερα με το αύριο, απογοητεύουν και φθείρουν τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Η ΔΕΕ θα στηρίξει στις ΓΣ των ΕΛΜΕ στις 2/9 την αρχική της πρόταση, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας ευρύτερου μετώπου για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων στον χώρο της εκπαίδευσης", τόνισε.

Οσον αφορά τη στάση των άλλων παρατάξεων για τα νέα μέτρα ο Σ. Σάββας τόνισε: "Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση πρέπει να αποσυρθούν και το νομοσχέδιο να μην ψηφιστεί. Διάλογος, με βάση αυτά τα μέτρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει γιατί αποπροσανατολίζει τους εκπαιδευτικούς, τον ελληνικό λαό και συγκαλύπτει τον αντιδραστικό χαρακτήρα των μέτρων. Οι εμπνευστές αυτών των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση είναι η "Λευκή Βίβλος", οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ και οι εντολές της ΕΕ. Αλλη μια φορά η ΝΔ και ο ΣΥΝ, δηλαδή το μααστριχτικό μπλοκ, στηρίζουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης (στο θέμα της επετηρίδας είναι βασιλικότεροι του βασιλέως). Απαιτείται το συνδικαλιστικό κίνημα και το ΔΣ της ΟΛΜΕ να χαράξει σαφή διαχωριστική γραμμή απέναντι στη φιλοσοφία των μέτρων, να αναδείξει τον ταξικό χαρακτήρα τους και όχι με α - πολίτικες λογικές να επικεντρώνονται στο επιμέρους και όχι στο σύνολο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στην ΕΣΑΚ-ΔΕΕ με τη σκέψη στην ΠΑΣΚ... (2009-02-18 00:00:00.0)
«Το ζήτημα των αγώνων δεν έχει κλείσει» (2002-02-26 00:00:00.0)
Καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις (2001-12-22 00:00:00.0)
Οι ΕΛΜΕ συντονίζονται αγωνιστικά (2001-02-01 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η συζήτηση για απεργίες (2000-02-09 00:00:00.0)
Στα χέρια των καθηγητών η υπόθεση των αγώνων (1998-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ