Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Πόλεμος" δηλώσεων στο Κυπριακό

Περιοδεία σε έξι ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος θα έχει επαφές με ομολόγους του, αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ο Γ. Κασουλίδης θα επισκεφθεί την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ιταλία.

Στην Ιταλία ο Γ. Κασουλίδης αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τον Ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά της Κύπρου. Θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλ. Κληρίδης, κατήγγειλε προχτές την τουρκική πλευρά για έλλειψη πολιτικής βούλησης, γεγονός που δεν επιτρέπει να προχωρήσουν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του πρώτου πρεσβευτή του Παναμά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι προσηλωμένη σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να βασίζεται σε ένα ομόσπονδο κράτος, την Κύπρου, με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα.

Την ίδια μέρα, εξάλλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, επανέλαβε ότι χωρίς αναγνώριση της κυριαρχίας και της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο.

Απείλησε και πάλι πως όποια μέτρα ληφθούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αντιμετωπιστούν με αντίμετρα, κατά την έκφρασή του, από την Τουρκία.

Συντηρώντας την τεχνητή κρίση γύρω από το θέμα των πυραύλων "Ες 300",ο αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεσκίν, προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση να μην αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. Σε δήλωσή του σε τουρκικό ιδιωτικό κανάλι, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι πύραυλοι είναι πάρα πολλοί για την Κύπρο και πάρα πολύ λίγοι για την Τουρκία. Είπε επίσης ότι η απόφαση αγοράς των πυραύλων προκαλεί αστάθεια και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ευνοεί το διάλογο, στον οποίο βασίζεται η σταθερότητα, η ασφάλεια και η φιλία στην περιοχή.

Ομως στην Κύπρο δε λείπουν και οι επικρίσεις για τους χειρισμούς του Προέδρου Γλ. Κληρίδη και της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί το Κυπριακό σε περαιτέρω εκτροπή, λέγοντας ότι στο Μοντρέ γράφτηκε μια μορφή προεπιλόγου. Ο Β. Λυσσαρίδης είπε ότι αν δεν αναβιώσει ο Συνασπισμός, η ΕΔΕΚ δε θα έχει άλλη πορεία, από την προβολή της δικής του υποψηφιότητας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Παράπονα και επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης και του Προέδρου Κληρίδη διατύπωσε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

Ο Σπ. Κυπριανού επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή δε συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο αμέσως μετά το Μοντρέ, πράγμα, όπως είπε, που ο ίδιος και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θεωρούσαν αυτονόητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ