Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απάνθρωπο καθεστώς

Η επέλαση, τα τελευταία χρόνια, του πολυεθνικού κεφαλαίου σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής είναι γνωστή σε όλους, όπως και οι βασικές αιτίες, που την καθοδηγούν. Ακριβώς, το τελευταίο αποδείχνεται και με στοιχεία των ίδιων, πλέον, των επελαυνόντων.

Σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας "Union Bank of Switzerland", η οποία χρησιμοποιεί τον περιβόητο "δείκτη Big Mac" - με τον οποίο αποδεικνύεται πόση ώρα πρέπει να εργαστεί κάποιος για να αγοράσει το γνωστό χάμπουργκερ - ο μέσος Ασιάτης εργαζόμενος πρέπει να "δαπανήσει" 43 λεπτά εργασίας, πριν αγοράσει ένα. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι τα 24 λεπτά, ενώ στη βόρεια Αμερική ο χρόνος αυτός φθάνει στα 12 λεπτά και στην Ευρώπη τα 32. Τα... πρωτεία στην υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων - πάντα σύμφωνα με την έρευνα - τα κατέχει το Ναϊρόμπι, όπου οι εργαζόμενοι χρειάζεται να δουλέψουν 193 λεπτά (δηλαδή, τρεις και πλέον ώρες), κατά μέσο όρο, για να αγοράσουν ένα χάμπουργκερ..!

Ο καθένας, βέβαια, καταλαβαίνει τι κέρδη φέρνει στο πολυεθνικό κεφάλαιο το απάνθρωπο αυτό εργασιακό καθεστώς... Πολύ περισσότερο, όταν η ίδια η έρευνα παραδέχεται, πως σημειώνεται τάση ενίσχυσης των αποκλίσεων, σε βάρος των εργαζόμενων της Ασίας και της Αφρικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ