Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη Βουλή και το "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο"

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο", το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει μέσα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το ελληνικό "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο", με έδρα την Πάτρα, θα είναι πλήρως αυτοδιοικούμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα στα πρότυπα των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ για τη φοίτηση σε αυτό προβλέπεται η οικονομική συμμετοχή των "φοιτητών" του.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όσοι φοιτούν στο "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο" επιβαρύνονται για το εκπαιδευτικό, πληροφοριακό και αξιολογικό υλικό και τις δαπάνες ιδιωτικής επικοινωνίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ανάλογη "συμμετοχή" των φοιτητών στις σπουδές τους. Προβλέπεται επίσης ότι με απόφαση της Συγκλήτου χορηγούνται υποτροφίες σε φοιτητές με μερική ή ολική απαλλαγή από τις δαπάνες, το ύψος των οποίων καθορίζει η σύγκλητος του ιδρύματος. Για την απόκτηση του πτυχίου, ο "φοιτητής" θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει με επιτυχία 12 θεματικές ενότητες, η καθεμιά από τις οποίες προβλέπει διάρκεια σπουδών 10 μήνες. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αν ο αριθμός των ενδιαφερόμενων είναι μεγαλύτερος από τις θέσεις που υπάρχουν, η εισαγωγή θα γίνεται με κλήρωση...

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, εντός του ακαδημαϊκού έτους 1997-'98 θα λειτουργήσουν στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δύο προγράμματα σπουδών: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας, που οδηγεί σε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και πρόγραμμα ανοιχτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που οδηγεί σε πιστοποιητικό μεταπτυχιακής επιμόρφωσης. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας εντός του ακαδημαϊκού έτους 1998-1999 θα λειτουργήσουν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στους τομείς Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Πληροφορικής, Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού, καθώς και προγράμματα εξειδίκευσης και σειρά μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε διάφορους τομείς, καθώς και προγράμματα ενδιαφέροντος για τους εκπαιδευτικούς, όπως Ψυχοπαιδαγωγικής, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης Ενηλίκων κλπ. Μέχρι το 2000 θα λειτουργήσουν 30 συνολικά προγράμματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στις θετικές, τεχνολογικές, ανθρωπιστικές, κοινωνικές και διοικητικές επιστήμες, καθώς και προγράμματα εξειδίκευσης για εκπαιδευτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ