Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αστυνομικές βαρβαρότητες στην Ακρόπολη

Με πρόσχημα την προστασία του Ιερού Βράχου, η ΕΛ. ΑΣ. επιτέθηκε και συνέλαβε μέλη της Επιτροπής κατά της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο "διάλογος" για την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 έγινε χτες το μεσημέρι στην Ακρόπολη. Από τη μια ήταν διαδηλωτές που απαιτούσαν διάλογο με τους αρμόδιους και από την άλλη άνδρες της Ασφάλειας, που συνέλαβαν έξι διαδηλωτές, διότι... βεβήλωσαν τον Ιερό Βράχο.

Εξι μέλη της "Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στη Διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα" οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια. Η επιχείρηση της ΕΛ. ΑΣ. έγινε στα... μουλωχτά λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, όταν οι συγκεντρωμένοι ήδη αποχωρούσαν. Τότε ο επικεφαλής της ισχυρής αστυνομικής δύναμης έδωσε την εντολή και πιάστηκαν οι έξι διαδηλωτές.

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στις δυο το μεσημέρι έξω από την πύλη που οδηγεί στα προπύλαια της Ακρόπολης, για να διαμαρτυρηθούν κατά της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα. Για να δείξουν ότι η Ελλάδα δεν εκπροσωπείται μόνο από την Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Λοζάνη, αλλά και από ένα κίνημα φορέων και πολιτών που αντιτάχθηκε με επιχειρήματα, ανοιχτά, στην ελληνική υποψηφιότητα.

Από νωρίς όμως στην περιοχή ήταν έντονη η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, αποτελούμενης από μια διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης και πολλούς άνδρες της Ασφάλειας. Ο επικεφαλής αστυνομικός είπε στους συγκεντρωμένους ότι δεν μπορούν να μπουν στον αρχαιολογικό χώρο, γιατί σύμφωνα με το νόμο 1491 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και η διανομή έντυπου υλικού σε αρχαιολογικούς χώρους. Τότε οι διαδηλωτές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωσή τους έξω από αυτόν.

Στις 2.30 το μεσημέρι άνοιξαν τα πανό τους: "Οχι στην Ολυμπιάδα του 2004. Οχι στο εμπόριο του αρχαίου πνεύματος. Πρωτοβουλία Πολιτών".

Στην προκήρυξή τους ζητούσαν να έρθουν σε αυτό το χώρο, που γειτονεύει με την Πνύκα, οι αρμόδιοι και να ξεκινήσει ο διάλογος, που δεν έγινε, στο όνομα της δημοκρατίας των πολιτών.

Η επιλογή του τόπου της εκδήλωσης είχε συμβολικό χαρακτήρα. "Θέλουμε να επιστρέψουμε στους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, που με αυταρχικό τρόπο και μεθόδους επιδιώκουν την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, την προκλητική βεβήλωση της έννοιας της δημοκρατίας των Αθηναίων πολιτών, που άνθισε γύρω από αυτόν το χώρο στους κλασικούς χρόνους" μας είπε ο Γ. Σκλαβούνος.

Η μόνη σχέση που τους συνδέει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η εμπορευματική χρήση και κατάχρηση και η διαστρέβλωση των ιστορικών νοημάτων που εμπεριέχουν μέσα στις α-νόητες περί αρχαίου πνεύματος και αθλητικού ιδεώδους λειτουργίες τους, αναφέρει η προκήρυξη της Πρωτοβουλίας Πολιτών.

Με συνθήματα όπως "Μίζες, διαφήμιση, αναβολικά, της Ολυμπιάδας τα ιδανικά", "Οχι στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί, όχι άλλο τσιμέντο στην Αττική", "Για την Ολυμπιάδα σκορπάνε τα λεφτά και για τους εργαζόμενους λιτότητα ξανά", "Την Ολυμπιάδα τη θέλει ο Λαμπράκης, τα βάρη θα πληρώσει και πάλι ο κοσμάκης", οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι δε θα συναινέσουν στη συντελεσθείσα διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. "Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναληφθούν από τη χώρα μας, δε θα σταματήσουμε την προσπάθεια αποτροπής των δαπανηρών και περιβαλλοντικά επιζήμιων έργων" δήλωσαν.

Αρκετά λεπτά μετά το τέλος της διαδήλωσης, άνδρες της Ασφάλειας μετά από εντολή του προϊσταμένου τους συνέλαβαν τα έξι μέλη της Επιτροπής την ώρα που αποχωρούσαν. Παρά τις διαμαρτυρίες τους μεταφέρθηκαν "σηκωτοί" στην Κρατική Ασφάλεια η Κωνσταντίνα Γεροντάκη, η Μαριλένα Ιατρίδου, ο Γιώργος Λιερός, ο Γεράσιμος Σκλαβούνος, ο Βαγγέλης Φωκάς και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ Αλέκος Βερναδάκης. Η επιχείρηση έγινε αιφνιδιαστικά μόνο από άνδρες της Ασφάλειας. Μήπως και εκτεθούμε διεθνώς...

Τον αστυνομικό... ζήλο αντιμετώπισε και ο συντάκτης αυτού του ρεπορτάζ, ο οποίος απειλήθηκε με σύλληψη, επειδή - κατά τον επικεφαλής - κρατούσε πανό.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ