Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Κύμα τρομοκρατίας και υπονόμευσης του σοσιαλισμού

ΑΒΑΝΑ.-

"Πράξεις τρομοκρατίας" χαρακτήρισε η κουβανική κυβέρνηση το πρόσφατο κύμα των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ξενοδοχείων και πολυσύχναστων τουριστικών σημείων της χώρας, που σαν κύριο στόχο έχουν την ολοένα και αυξανόμενη τουριστική βιομηχανία της "Σοσιαλιστικής Κούβας" και κατά συνέπεια την ίδια την επανάσταση.

Καταδικάζοντας τις βομβιστικές επιθέσεις στα τρία ξενοδοχεία, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιταλός τουρίστας, η κυβέρνηση της Κούβας κατήγγειλε ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος "των τρομοκρατικών ενεργειών που οργανώνονται, υποστηρίζονται και ενθαρρύνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες", με στόχο τον τουρισμό στην Κούβα και κατά συνέπεια την ευζωία ολόκληρου του κουβανικού λαού.

"Ο λαός μας και η κυβέρνησή του, οι νόμιμοι υπερασπιστές της ασφάλειας και της ηρεμίας του έθνους μας, καταδικάζουν κατηγορηματικά αυτά τα εγκλήματα και εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για το θάνατο ενός νέου, φιλήσυχου Ιταλού, που έγινε θύμα επαγγελματιών δολοφόνων χωρίς ενδοιασμούς", αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας, μετά τις τρεις διαδοχικές εκρήξεις που συγκλόνισαν τα τρία πολυτελή ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή Μιραμάρ.

Στο μεταξύ άλλη μία βομβιστική επίθεση σημειώθηκε προχτές το βράδυ κατά του γνωστότερου μπαρ της Αβάνας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Το μπαρ αυτό, που βρίσκεται στην παλιά Αβάνα, έγινε γνωστό από τις συχνές επισκέψεις του Ερνεστ Χέμινγουεϊ, ενώ οι πενήντα περίπου τουρίστες που βρίσκονταν στο μπαρ Μποντεγκίτα ντελ Μέδιο έσπευσαν να απομακρυνθούν μετά την έκρηξη, που ήταν πάντως μικρής ισχύος.

Αυτές οι επιθέσεις φαίνεται ότι αποτελούν οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης του τουρισμού, ακολουθώντας τις τρεις παλαιότερες επιθέσεις τον Ιούλιο και Αύγουστο σε άλλα ξενοδοχεία της ίδιας περιοχής που οφείλονταν επίσης σε εκρηκτικούς μηχανισμούς. Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, τις οποίες οι κουβανικές αρχές αποδίδουν έμμεσα σε δεξιές αντικαθεστωτικές ομάδες που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η αντικαθεστωτική ομάδα "Αλφα 66", που εδρεύει στο Μαϊάμι. Οπως μεταδίδει το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η "Αλφα 66", παρότι δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις προηγούμενες εκρήξεις, έχει ανάμειξη σε παλιότερες στρατιωτικού τύπου ενέργειες, εναντίον της Κούβας, ενώ είναι δεδομένη η "επαφή" που έχουν με διάφορα "στοιχεία" στην ίδια την Κούβα και προωθούν τη χρήση βίας για την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισήμως έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη, αφού υποστηρίζουν ότι "καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και επιθυμούν ένα δημοκρατικό και αναίμακτο πέρασμα της Κούβας στη δημοκρατία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ