Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευημερούν τα υπερκέρδη

Πραγματικά είναι εξωφρενικά και προκλητικά τα κέρδη των τραπεζών, κρατικών και ιδιωτικών, το πρώτο εξάμηνο του 1997. Μόνο 7 από τις μεγάλες τράπεζες συγκέντρωσαν κέρδη πάνω από 150 δισεκατομμύρια δραχμές μέσα σε έξι μήνες! Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος τα κέρδη αυτά είναι 3 και 4 φορές μεγαλύτερα από το αντίστοιχο εξάμηνο του 1996! Ετσι η ιδιωτική Τράπεζα Πίστεως εμφάνισε κέρδη 42,3 δισ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο, ενώ η κρατική Εθνική 33 δισ. δρχ. Η Ιονική και η Εμπορική τριπλασίασαν και τετραπλασίασαν αντίστοιχα τα κέρδη τους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Οπως όλοι ομολογούν, τα υπερκέρδη των τραπεζών αντλούνται κυρίως από τους μικροκαταθέτες, μέσω της πτώσης των επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στα επιτόκια για καταθέσεις και στα επιτόκια για δάνεια.

Από την άλλη, τα υπερκέρδη αυτά όχι μόνο στηρίζουν την "ανάπτυξη" του μεγάλου κεφαλαίου, παρέχοντας στους εκπροσώπους του φτηνό - και αγύριστο - χρήμα.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη άλλη μια φορά δε δίστασε να "φιλοδωρήσει" με νέα λιτότητα τους εργαζόμενους, στο όνομα πάντα της "σύγκλισης" και του Μάαστριχτ. Οι τραπεζίτες, και όχι μόνο, τρίβουν τα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ