Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ
Ακούραστος εργάτης του Πνεύματος

Είναι πραγματικά κρίμα που μια τόσο αξιόλογη εκπομπή, όπως "Οι ποιητές μας",που παρουσιάζει δυο φορές την βδομάδα η ΕΤ-1 προβάλλεται τόσο νωρίς το πρωί, δηλαδή στις 10.30. Ποιος εργαζόμενος είναι δυνατόν να παρακολουθήσει και να μάθει τη ζωή και το έργο των Ελλήνων ποιητών τέτοια ώρα; Αν έχει κανείς βίντεο, να μαγνητοσκοπήσει την εκπομπή που είναι αφιερωμένη στον Γεώργιο Δροσίνη, στον ποιητή που υπήρξε στη μακροχρόνια ζωή του ακούραστος πνευματικός εργάτης και είχε την ευκαιρία να δει τους οραματισμούς του να παίρνουν σάρκα και οστά. Η προσφορά του στα Γράμματά μας δε σταματάει με τον ποιητικό και το πεζογραφικό του έργο. Αλλά και στη μεγάλη προσφορά του για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γλώσσας. Στην εκπομπή, που όπως καταλαβαίνετε έχει γυριστεί πριν από πολλά χρονιά, μιλούν οι: Γιάννης Κουτσοχέρας, Γιάννης Παπακώστας, επιμελητής των απομνημονευμάτων του ποιητή και Μιχάλης Στασινόπουλος.

Ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Δροσίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1859 και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής και ακαδημαϊκός από το 1926. Γόνος της οικογένειας κλεφτοαμαρτολών και αγωνιστών του 1821 από τα Αγραφα, μετά από τις γυμνασιακές του σπουδές γράφτηκε στη Νομική Σχολή, αλλά με σύσταση του Νικολάου Πολίτη μετεγγράφτηκε στη Φιλοσοφική. Ο Δροσίνης πρωτοεμφανίστηκε στα Γράμματα το 1878 στην εφημερίδα "Ραμαπαγάς". γράφοντας στίχους. Η πρώτη ποιητική του συλλογή ήταν οι "Ιστοί της Αράχνης". Η πρώτη ποιητική συλλογή δίνει τις πρώτες ενδείξεις μιας νέας αντίληψης για την ποίηση, μακριά από κάθε ρομαντισμό, με θέματα καθημερινά, τα οποία οδήγησαν και στη χρήση της δημοτικής πριν ακόμη εκδοθεί το ταξίδι του "Ψυχάρη". Τα ποιήματα του Δροσίνη διακρίνονται για την ειλικρίνεια, την απλότητα και το ειδυλλιακό τους τόνο και θυμίζουν δημοτικά τραγούδια. Ο Δροσίνης έγραψε και αρκετά πεζά, όπου μαζί με τον ειδυλλιακό τόνο που τον διέκρινε αρχίζει να διαφαίνεται και η ικανότητα της ψυχογραφικής παρατήρησης των ηρώων του. Και τελειώνοντας το σημείωμά μας για τον εξαιρετικό άνθρωπο του Πνεύματος, που δυστυχώς την εκπομπή η οποία είναι αφιερωμένη σ' αυτόν δε θα τη δούμε, λόγω της ακατάλληλης ώρας της προβολής, παραθέτουμε ένα ποίημα του Δροσίνη, που πολύ μας είχε αρέσει κάποτε:

Η αμαρτωλή

Παπά, αν έρθει μια μελαχρινή να την ξομολογήσεις, κοντούλα, αφράτη με γλυκιά φωνή, πρόσεξε, μην τυχόν και την αφήσεις να μεταλάβει η αμαρτωλή! Δε νήστεψε μια μέρα το φιλί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ