Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρόμος πάνω από τη Μάνδρα

Κάηκε αποθήκη ελαστικών της "Φίατ"

Ενα τεράστιο μαύρο σύννεφο καπνού σκέπασε χτες το πρωί τον ουρανό του Θριάσιου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκλήθηκε στην αποθήκη ανταλλακτικών της αυτοκινητοβιομηχανίας ΦΙΑΤ στη Μάνδρα Αττικής. Η φωτιά ξέσπασε στο εργοστάσιο στις 11.30 πμ και επεκτάθηκε γρήγορα, αναστατώνοντας τους κατοίκους της γύρω περιοχής και κυρίως της Συνοικίας Παπακώστα, όπου τα σπίτια απέχουν μόνο 500 μέτρα από την αποθήκη.

Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά παρέμεναν μέχρι χτες άγνωστα και διεξάγεται έρευνα από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η φωτιά προκλήθηκε σε μια από τις τρεις αποθήκες με λάστιχα, λιπαντικά και μπαταρίες αυτοκινήτων.

Υπήρξαν καταγγελίες εργαζομένων πως παρά το ότι το σύστημα πυρασφάλειας λειτούργησε, εντούτοις δεν είχε αρκετό νερό για να σβήσει την εστία της φωτιάς. Ετσι η φωτιά επεκτάθηκε, παρότι μέσα σε δέκα λεπτά απ' την εκδήλωσή της έφτασαν στις αποθήκες δυο πυροσβεστικά οχήματα των Δήμων της Μάνδρας και Ελευσίνας. Επίσης η Πυροσβεστική Υπηρεσία έστειλε αμέσως 20 οχήματα με 60 άντρες, αλλά όπως έλεγαν οι πυροσβέστες η φωτιά επεκτάθηκε τμηματικά.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αντώνης Χοροζάνης έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών των εργαζομένων. Ο Αντ. Χοροζάνης δήλωσε: "Μια τέτοια αποθήκη πρέπει να έχει σύγχρονα συστήματα ασφάλειας. Το συγκεκριμένο συμβάν δείχνει την αμέλεια της εταιρίας, καθώς δίπλα στην αποθήκη βρίσκεται ο οικισμός της Συνοικίας Παπακώστα και δεκάδες ακόμα βιοτεχνίες. Αν δεν προστατεύονται τα εργοστάσια, δεν προστατεύεται και ο κόσμος", τόνισε στο "Ρ".

Αιχμές για το σύστημα πυρασφάλειας άφησε και ο δήμαρχος της Μάνδρας Αλέκος Μαραγκός,ο οποίος δήλωσε ότι αν το σύστημα είχε λειτουργήσει όπως έπρεπε, η φωτιά δε θα είχε επεκταθεί.

Ακόμα και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας των ανταλλακτικών Κ. Σαραντίτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι απλώς το σύστημα πυρασφάλειας δεν ήταν αρκετό και γι' αυτό επεκτάθηκε η φωτιά, ενώ υπολόγισε τις ζημιές σε 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές!

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας μίλησε για τη μη επάρκεια του συστήματος πυρασφάλειας, εντούτοις ο εργαζόμενος στην αποθήκη Δ. Αντωνίου επιτέθηκε στον νομαρχιακό σύμβουλο Α. Χοροζάνη με βρισιές και απειλές για τις δηλώσεις του όσον αφορά το σύστημα πυρασφάλειας. Ο ίδιος εργαζόμενος λίγη ώρα πριν πίεζε τους άλλους εργαζόμενους ώστε να μην κάνουν δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ο Αντ. Χοροζάνης κατήγγειλε το συμβάν, τονίζοντας: "Δε σφραγίζονται έτσι τα στόματα. Με τη στάση αυτή οι εργαζόμενοι δεν προστατεύουν την εργασία τους ούτε τον κόσμο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ