Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί

Περίληψη της εισήγησης του Ορ. Κολοζώφ

"Η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί. Ομως υπάρχει ανάγκη να μην αφήσουμε στην άκρη την ενημέρωση και τη δράση των λαών. Ο,τι κι αν γίνεται στην κορυφή, χωρίς το λαό, την πίεση της κινητοποίησής του, δε θα αλλάξουν οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών".

Με αυτήν την επισήμανση, έκλεισε τη συζήτηση ο εισηγητής του θέματος Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος, εισηγητικά, στην κατάσταση που διαμορφώνεται, στάθηκε σε τρία σημεία: 1. Την προσπάθεια να οικοδομηθεί η "νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων", που σχετίζεται με την απροκάλυπτη επέμβαση των ιμπεριαλιστών σε μία σειρά χώρες και ολόκληρες περιοχές. 2. Την προσπάθεια των ΗΠΑ να ηγεμονεύσουν στον κόσμο, προσπάθεια που συνδυάζεται με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, κάτι που εγκυμονεί νέους κινδύνους για την ασφάλεια των λαών. 3. Τη διεύρυνση και αναβάθμιση του ρόλου των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ και την αναπροσαρμογή του ρόλου του στις νέες συνθήκες.

Μιλώντας για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, σημείωσε πως αυτές βρίσκουν το κορύφωμά τους στα Βαλκάνια. Με τη Συμφωνία του Ντέιτον, είπε, γίνεται ένα νέο βήμα στην αναγνώριση της ηγεμονίας του ΝΑΤΟ έξω από τα μέχρι τώρα όρια ευθύνης του στην Ευρώπη. Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σημείωσε αλλού, μετατράπηκε σε επίσημο νατοϊκό προτεκτοράτο. Ταυτόχρονα, συνέχισε, υπάρχειάμεσος κίνδυνος να επεκταθούν παρόμοιες λύσεις "Ντέιτον" από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στο Αιγαίο και την Κύπρο. Σημείωσε, πρόσθετα, τη θεσμοθέτηση διαφόρων μηχανισμών επέμβασης στο εσωτερικό των χωρών.

Περνώντας στο 2ο σημείο, τόνισε πως τα Βαλκάνια, αλλά και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι αγορές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, τόνισε, όπως και ο έλεγχος των πηγών ενέργειας και των πετρελαιαγωγών αποτελούν στόχο πρωταρχικής σημασίας και αντικείμενο διαμάχης. Αυτός ο ανταγωνισμός, τόνισε, αποτελεί επιπλέον σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή μας.

Για το 3ο σημείο, τόνισε ότι είναι πρόκληση για τους λαούς και το ογκούμενο φιλειρηνικό κίνημα στην Ευρώπη η απόφαση επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, καθώς και τα αντίστοιχα σχέδια επέκτασης στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Η επέκταση αυτή, είπε, θα δώσει νέα ώθηση στους μισθοφορικούς στρατούς, στις τρομοκρατικές αποστολές ενάντια στους λαούς και τους αγώνες των εργαζομένων. Κατήγγειλε, επίσης, πως σ' αυτό το σχεδιασμό εντάσσονται και οι προωθούμενες αναδιοργανώσεις των εθνικών ενόπλων δυνάμεων στα πλαίσια του λεγόμενου "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη". "Εχουμε τη γνώμη, είπε, πως με αυτά τα δεδομένα πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στη διακήρυξη του ΝΑΤΟ ότι δεν περιορίζει το ρόλο του στην "επιβολή ειρήνης", αλλά επιδιώκει να αναμειγνύεται ένοπλα και στο εσωτερικό χωρών, στις μεταξύ κρατών διενέξεις". Οι εξελίξεις αυτές, τόνισε, δείχνουν σε ποια κατεύθυνση προετοιμάζεται να στρέψει τη δύναμη πυρός ο αντιδραστικός αυτός ψυχροπολεμικός σχεδιασμός όχι τυχαία, αφού και πάλι οι λαοί αρχίζουν να αναζητούν ξανά κάτι καινούριο.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι στις σημερινές συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη και καθοριστική σημασία η δύναμη και ανάπτυξη της λαϊκής παρέμβασης σε κάθε χώρα και ο συντονισμός της δράσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι σημερινές κρίσιμες συνθήκες, είπε, επιβάλλουν ως άμεσο, κοινό στόχο πάλης, την οργάνωση του αγώνα κατά της αμερικανονατοϊκής παρουσίας και δράσης, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των ανταγωνισμών που αναπτύσσονται από ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τις στηρίζουν. Κατήγγειλε την απαγόρευση δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων σε μία σειρά χώρες. Επανέλαβε, τέλος, ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη δεν μπορεί να στηριχτεί σε οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ