Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεγαλώνει η στρατιά των ανέργων

ΒΟΝΝΗ.-

Νέο άλμα έκανε και πάλι η ανεργία κατά το μήνα Αύγουστο και άγγιξε νέα επίπεδα ρεκόρ, φτάνοντας τα 4.456.000 άτομα ή ποσοστό 11,4% επί του ενεργού πληθυσμού, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Απασχόλησης στη Νυρεμβέργη.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 49.000 από τον Ιούλιο και το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να διαφαίνεται κάποια προοπτική για τη μείωση. Ο πρόεδρος του Γραφείου Απασχόλησης, Μπέρνχαρντ Γιαγκόντα, δήλωσε πάντως ότι η ανεργία στη Δυτική Γερμανία έχει φτάσει στη μέγιστη τιμή της, αλλά στην Ανατολική Γερμανία εξακολουθεί να αυξάνεται, χωρίς να μπορεί να υπολογίσει κανείς πού θα φτάσει. Συγκεκριμένα, στη Δυτική Γερμανία ο αριθμός των ανέργων τον Αύγουστο έφτασε τα 3.044.000 και στην Ανατολική Γερμανία στα 1.412.000 άτομα.

Η εξαγωγική δραστηριότητα, που παρουσίασε ραγδαία άνοδο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επηρέασε μόνο την οικονομική κατάσταση για τους εργαζόμενους στη Δυτική Γερμανία. Το πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου ολοένα και διογκώνεται και η κυβέρνηση της χώρας εμφανίζεται ανίκανη να το αντιμετωπίσει. Η πρώτη αντίδραση από πλευράς της, μετά την ανακοίνωση των ποσοστών της ανεργίας, ήταν να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για την ανυποχώρητη θέση της να αποδεχτεί το μεταρρυθμιστικό φορολογικό σύστημα που έχει φέρει για υπερψήφιση εδώ και μήνες στην Ανω Βουλή, που ευελπιστεί ότι θα δώσει ένα "νέα πνοή" στον ανταγωνισμό και την αγορά εργασίας. Η Ανω Βουλή, που είναι η αρμόδια για να ψηφίσει το νομοσχέδιο, ελέγχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι το μπλοκάρουν. Το φορολογικό έχει αποτελέσει και το κυριότερο θέμα της αντιπαράθεσης ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 1998. Επίσης, η ανακοίνωση του προϋπολογισμού από τον Βάιγκελ προβλέπει ένα ποσοστό της τάξης των 147 δισ. μάρκων για επιδόματα και προγράμματα ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ