Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Μοναδική λύση η πραγματική ειρήνη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τα συμβαίνοντα στην Παλαιστίνη και το Νότιο Λίβανο.

Η Επιτροπή μας και το φιλειρηνικό κίνημα είναι αντίθετο με τη συνεχιζόμενη βία που στρέφεται ακόμα και κατά των αμάχων είτε από βομβιστικές ενέργειες είτε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις και εκφράζει τη συμπάθειά του προς τα αθώα θύματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, επαληθεύονται οι εκτιμήσεις μας για την "ειρηνευτική" Συμφωνία του Οσλο, με την οποία επιβλήθηκαν στους Παλαιστινίους απαράδεκτοι όροι, δηλαδή περιορισμένη αυτονομία (αντί της ίδρυσης ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους), αλλά και αυτή σταδιακή και διαρκώς υπονομευόμενη με ίδρυση νέων ισραηλινών οικισμών στις αυτονομούμενες περιοχές, κατεδαφίσεις παλαιστινιακών οικισμών και πλήρης ασάφεια για το μέλλον της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Θεωρούμε, επίσης, απαράδεκτη την κατοχή του Νοτίου Λιβάνου από ισραηλινά στρατεύματα, η οποία, όχι μόνο δεν προστατεύει το Ισραήλ, αλλά διαιωνίζει τις συγκρούσεις Παλαιστινίων - Ισραηλινών στο έδαφος μιας τρίτης χώρας, η οποία πληρώνει το κόστος των βομβαρδισμών και των πολεμικών επιχειρήσεων και δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί ύστερα από δεκαετίες αιματηρών ανταγωνισμών.

Είναι πια ολοφάνερο ότι χρόνια τώρα οι ΗΠΑ στηρίζουν την επιθετική πολιτική του Ισραήλ στην περιοχή και τίποτα το καλό δεν μπορεί να περιμένουν οι λαοί της περιοχής από τη διαφημιζόμενη επίσκεψη και διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών κ. Ολμπράιτ.

Η αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα εδάφη που κατέλαβε από το 1967 και μετά, η αναγνώριση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους και η αποχώρησή του από το Νότιο Λίβανο είναι ο μόνος δρόμος για να αποκατασταθεί η ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και όλων των γειτόνων του και να αρχίσει η ειρηνευτική συνεργασία, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόοδο των λαών της Μέσης Ανατολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ