Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέδριο για τη "διείσδυση" στα Βαλκάνια

Την απόφασή τους να παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, προκειμένου να λάβουν αυτές μέρος στο πλιάτσικο που συντελείται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, επανέλαβαν τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στο 1ο Συνέδριο με θέμα: "Τεχνικά έργα, Νέες Αγορές στη ΝΑ Ευρώπη", οι εργασίες του οποίου τέλειωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη.

"Αποτελεί χρέος της πολιτείας να ενισχύσει ουσιαστικά αυτό το άνοιγμα", τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, ενώ ο επίτροπος της ΕΕ Χρ. Παπουτσής μίλησε για συντονισμό της πολιτικής στα έργα των Διευρωπαϊκών Δικτύων, που αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες για την ΕΕ. Οι εκπρόσωποι πολλών βαλκανικών χωρών που συμμετείχαν στο συνέδριο έδωσαν με τις ομιλίες τους όρκο πίστης στο κέντρο των Βρυξελλών. Για παράδειγμα, ο Κ. Ταουχάνοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης της Βουλγαρίας είπε ότι η χώρα του προγραμματίζει την ανάπτυξή της, με βάση τις αρχές που υπαγορεύει η ΕΕ. Αλλά και οι εκπρόσωποι της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Ουκρανίας κάλεσαν τις ελληνικές εταιρίες να λάβουν μέρος σε κερδοφόρους τομείς, όπως είναι η κατασκευή δρόμων, γεφυρών, αεροδρομίων, λιμανιών, με βάση μελέτες που συντάσσονται, εξυπηρετώντας τα γενικότερα σχέδια της ΕΕ.

"Τα προγράμματα, όπως το INTERREG, το PHARE ή το TACIS είναι υπαρκτά, αλλά οι χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ περιορισμένες και έτσι οι προσδοκίες στρέφονται στην ενεργοποίηση πόρων από διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς και πόρων του ιδιωτικού κεφαλαίου", είπε ο Κ. Λαλιώτης.

Ακόμη όπως τόνισαν κυβερνητικά στελέχη της Αλβανίας και της Σερβίας, η ελληνική κυβέρνηση από τη μια προσφέρει πιστώσεις συγκεκριμένων έργων και από την άλλη ορίζει τις εταιρίες που θα τα αναλάβουν.

Το μεγάλο φαγοπότι, όμως, στον τομέα των κατασκευών στα Βαλκάνια έχει και συνέχεια. Πρόκειται για το πρόγραμμα δράσης "AGENTA 2000", για το οποίο ο Χρ. Παπουτσής είπε ότι η διαπραγμάτευση για το πακέτο Σαντέρ άρχισε μόλις τώρα.

Εξάλλου, όπως είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Κ. Λαλιώτης, η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εκταμιεύσει τον Οκτώβρη χρήματα για τα τελευταία τμήματα της Εγνατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη. Ωστόσο, για το τμήμα που θα παρακάμψει τη Θεσσαλονίκη είπε ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα κονδύλια. Είπε, επίσης, ότι εγκρίθηκε πίστωση 700 εκατομ. δραχμές για την απαλλοτρίωση της αλάνας της Τούμπας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ