Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ικανοποίηση ΟΑΣΕ για τη διεξαγωγή των εκλογών

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Ικανοποίηση για το γεγονός της διεξαγωγής των πρώτων - μετά από επτά χρόνια - δημοτικών εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη εξέφρασαν οι μεσολαβητές της διεθνούς κοινότητας και οι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ, που τώρα φαίνεται να αναζητούν τρόπους για την παράταση της παρουσίας των πολυεθνικών στρατευμάτων στη χώρα...

"Με τη συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές (του Σαββατοκύριακου), ο βοσνιακός λαός απέδειξε την επιθυμία του να γίνει πράξη η υπόσχεση για ειρήνη που τους δόθηκε στο Ντέιτον", υποστήριξε ο Ρόμπερτ Φρόουικ, ο επικεφαλής της ομάδας αξιωματούχων του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης των εκλογών για την ανάδειξη των νέων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κανείς, ωστόσο, από τους αξιωματούχους του ΟΑΣΕ, τους διεθνείς παρατηρητές ή τους διοικητές του ΝΑΤΟ δε θέλησε να επιστήσει την προσοχή του στην τραγελαφική διάταξη της Συνθήκης του Ντέιτον που υποχρέωνε τους ψηφοφόρους να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα όχι στις περιοχές που σήμερα ζουν αλλά σ' αυτές που διέμεναν προπολεμικά!

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες με τα εκατοντάδες ΝΑΤΟϊκά λεωφορεία που μετέφεραν Βόσνιους Μουσουλμάνους ψηφοφόρους στην πόλη Σρεμπρένιτσα, όπου σήμερα σχεδόν κανείς από όσους ψήφισαν δε ζει στην περιοχή. Να σκεφτεί κανείς ότι όλοι σχεδόν οι ξένοι πολιτικοί παρατηρητές πιθανολογούν την ανάδειξη δημοτικής αρχής συγκροτημένης από Μουσουλμάνους σε μια πόλη όπου ζουν ελάχιστα από τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας! Παρόμοια τραγελαφικά εκτυλίχτηκαν και στις πόλεις Ντρβαρ, Τηλάμοτς, Μποσάνκο Γκράχονο(πόλεις που βρίσκονται στα δυτικά σύνορα της Βοσνίας με την Κροατία), όπου Σέρβοι ψηφοφόροι, επιβιβαζόμενοι και αυτοί σε ΝΑΤΟϊκά οχήματα, έριξαν το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας τους στην κάλπη, χωρίς σήμερα σχεδόν κανείς τους να ζει στις άλλοτε σερβοκατοικούμενες πόλεις. "Ενδεχομένως, οι νέες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης σε αρκετές περιοχές ή κοινότητες θα είναι "εξουσία" εν τη εξορία", παρατήρησε ένας Δυτικός διπλωμάτης, μιλώντας σε ανταποκριτή του πρακτορείου "Ρόιτερ".

Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά πριν τις 20 του μήνα.

Κατά τα λοιπά, οι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ ισχυρίστηκαν ότι οι εκλογές διεξήχθησαν χωρίς σοβαρά προβλήματα, και με συμμετοχή που κυμάνθηκε γύρω στο 30 με 40%.

Βρετανικό αίτημα για παράταση παρουσίας πολυεθνικών δυνάμεων

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, κάλεσε τις πολυεθνικές δυνάμεις στη Βοσνία να παρατείνουν την παραμονή τους στη χώρα με επιχείρημα ότι θα πρέπει "να οικοδομήσουν πάνω στην επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών του Σαββατοκύριακου"...

"Εάν οι Βρετανοί και άλλοι στρατιώτες απομακρυνθούν από τη Βοσνία μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, τότε διακυβεύονται πολλά απ' όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα", είπε ο Κουκ, προσθέτοντας βέβαια ότι εάν συνεχιστεί η αποστολή των ξένων δυνάμεων θα πρέπει να γίνει και με την απαραίτητη συμμετοχή των Αμερικανών....

Οι περί τις 30.000 άνδρες των πολυεθνικών δυνάμεων έχει προγραμματιστεί να τερματίσουν την παρουσία τους στη Βοσνία μέχρι τον Ιούνη του 1998.

Αξίζει να σημειωθεί πως χτες το ίδιο αίτημα διατυπώθηκε και από την εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ στο Σαράγεβο, Μπέτι Ντόουσον, που έκανε έκκληση για μακροπρόθεσμη ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ