Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Διαπραγματεύσεις με υποψίες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Αμφίσημες παρουσιάστηκαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην πρεμιέρα των επίσημων διαπραγματεύσεων για μια ειρηνική επίλυση του Βορειοϊρλανδικού, καθώς οι αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις όλων είναι το κύριο συστατικό της ατμόσφαιρας.

Στην περίπλοκη σκακιέρα του Βορειοϊρλανδικού, ένας από τους βασικούς παράγοντες που "περιπλέκει" ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι η συμμετοχή του Σιν Φέιν, για πρώτη φορά, στο στρογγυλό τραπέζι των επίσημων συνομιλιών. Αυτή η συμμετοχή έχει "εξοστρακίσει" τους ενωτικούς προτεστάντες από τις διαπραγματεύσεις, καθώς εκτοξεύουν κατηγορίες κυρίως προς τη βρετανική κυβέρνηση για ενδοτισμό στους τρομοκράτες του ΙΡΑ.

Το ζήτημα του αφοπλισμού όλων των παραστρατιωτικών ομάδων παραμένει το μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα και το κυριότερο εμπόδιο στην εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Ολστερ και οι ενωτικοί προτεστάντες εξακολουθούν να διαμαρτύρονται, θεωρώντας ανεπαρκείς τις εγγυήσεις που αφορούν τον αφοπλισμό των Καθολικών, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των κυριακάτικων "Τάιμς".

Για την άμβλυνση αυτού του προβλήματος και για να πειστούν οι Ενωτικοί να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ιρλανδίας Μπερτ Αχερν, με ανακοινωθέν που εξέδωσαν, λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, εξέφρασαν την προσήλωσή τους στο θέμα του αφοπλισμού. Οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης ότι "επιθυμούν ένα μέρος των όπλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων να παραδοθούν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ